Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мерки и инициативи в подкрепа на българския туризъм

Снимка: Емил Йовев

Едва 15,5% от хотелиерите в България смятат, че ще покрият стопроцентово разходите си през месец юни, заради кризата с Covid-19. Това показват резултатите от анкетно проучване на Националния статистически институт сред управители на места за настаняване. 

57.5% от хотелиерите смятат да предложат на клиентите си алтернативен период за използване на направените резервации, 65.6% - смятат да намалят цената на пакет услуги, а 49.4% - на нощувката. В същото време, 48.8% от мениджърите прогнозират, че през юни ще могат да обслужат "до 50%" от разходите за дейността със собствени средства, 35.3% - няма да могат да се справят сами, а 15.5% от анкетираните посочват, че ще успеят "до 100%".


Междувременно, правителството реши да подпомогне работещи в транспорта и туризма, като одобри условията и реда за изплащане на компенсации в директно засегнатите от ограничителните мерки за борба с епидемията от коронавирус предприятия.

Така, работодатели и самоосигуряващи се от секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм", с приходи, намалели с минимум 20%, ще могат да получат компенсации в размер на 290 лв. (около 148 евро) месечно за запазване на заетостта на работниците и служителите. 

Очаква се такава подкрепа да получат около 22 000 работещи, засегнати от пандемията. Средствата ще се осигурят по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". 

Компенсациите ще се изплащат от 1 юли 2020 г., за период от максимум шест месеца. Кандидатите обаче не трябва да имат данъчни задължения и да не са обявени в несъстоятелност или да не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация. Още за условията и критериите за кандидатстване за компенсация, прочетете ТУК.  


Заявленията за изплащане на държавните компенсации ще се подават в бюрата по труда, обслужващи територията по мястото на работа на работниците и служителите, а средствата ще се изплащат след получаване на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар, съгласно Договора за функциониране на Европейския съюз.

Популярни личности от спорта и шоубизнеса също се обявиха в подкрепа на българския туризъм.  

Европейската шампионка по сноуборд Александра Жекова, боксьорът Тервел Пулев, актьорът Башар Рахал, актрисата Яна Маринова и редица други публични личности решиха да подкрепят инициативата „Почивка в България”.

Тервел ПулевЦелта ѝ е да подпомогне летния туристически сезон, като бъдат подкрепени българските хотелиери и стопаните на къщи за гости, претърпели сериозни загуби заради кризата с Covid-19. Организаторите на акцията вярват, че по този начин могат да бъдат запазени част от работните места в бранша, а от друга - парите, които българите дадат за почивка, ще могат да останат в България и да се „завъртят“ в българската икономика, подкрепяйки и други съпътстващи туризма браншове.

“Аз подкрепям инициативата “Почивка в България” и се гордея с това. Нека не оставяме българския туризъм в криза! Затова стягам куфарите към Несебър и ще се радвам на Черното ни море” - написа в своя Instagram профил актрисата Яна Маринова, мотивирайки решението си да се включи в кампанията.

Александра Жекова

“Нямам търпение да се докосна до историята на Панагюрище и региона, да видя Панагюрското съкровище, знамето, което Райна Княгиня е избродирала за Априлското въстание и да опитам още куп неща, за които само съм чела” - споделя известната сноубордистка Саня Жекова в своя профил в социалната мрежа.

Снимки: Емил Йовев и БГНЕС

Още от категорията

Туристическият ни бранш отново на нокти – ситуацията е непредвидима

След като започна леко и плахо да се възстановява от пандемията с коронавирус, сега българският туризъм се изправи пред още по-критична ситуация – войната. Страната ни дели черноморска граница с Украйна и това няма как да не се отрази на..

публикувано на 31.03.22 в 10:03

Президентът изтъкна необходимостта от изработване на стратегия за туризма

На среща с ръководството на Националния борд по туризъм, президентът Румен Радев изтъкна необходимостта от дългосрочна национална стратегия за развитие на отрасъла. Той призова за спешни мерки, които да компенсират както очаквания спад на руски и украински..

публикувано на 29.03.22 в 19:37

Във Велинград обсъждат бъдещето на българския СПА туризъм

Председателят на Комисията по туризъм Илин Димитров организира работна среща с представителите на бранша във Велинград, съобщи БТА.  На форума, представителите на държавата и туристическия сектор ще обсъдят актуални въпроси, свързани с развитието на..

публикувано на 29.03.22 в 05:35