Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 115

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НОЩ препоръчва засилване на капацитета на болниците
Националният оперативен щаб обсъди готовността на болниците с интензивни легла да приемат пациенти с Covid-19 и препоръча при необходимост да бъде увеличен техният капацитет. На фона на нарастващите случаи през последните дни здравните специалисти прогнозират сериозни затруднения при постъпващи сто души за лечение дневно. В момента Covid-отделението във ВМА е запълнено 100 процента. Според ръководителя на щаба ген. Венцислав Мутафчийски е важно големите болници да бъдат укрепени, а малките в готовност. От болниците вече обявиха, че сегашната цена от 305 евро по здравната каса за хоспитализация е крайно недостатъчна. Лечението продължава средно 14-20 дни – два пъти по-дълго от стандартната пневмония, а изписването на болните изисква поредица от PCR-тестове до два отрицателни. “Презапасете се с облекла, маски и очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно”, призова премиерът Бойко Борисов. Репортаж от заседанието на Националния оперативен щаб- ТУК.

Отново увеличение на случаите с коронавирус
140 души са се заразили с Covid-19 през последното денонощие, показват данните Единния информационен портал. Направени са 4525 PCR теста. Най-много случаи са установени в Смолянска област – 60, и в София град - 21. Четирима пациенти с коронавирус са починали, а оздравелите са 74-ма. Общият брой на регистрираните с Covid-19 у нас е 4831 души. Актуални данни за разпространението на Covid-19 по света – ТУК.

Поредна положителна проба в септемврийски завод
Още един работник от вагоноремонтния завод в града се е заразил с Covid-19. Така положителните проби в предприятието стават 14. Отделно новозаразените в областта са девет души. Всички засегнати от коронавируса работници се намират под карантина и в добро състояние. Продължава дезинфекцията в завода. Днес част от производствената дейност беше възстановена.

Още седмица карантира в ромския квартал на Кюстендил
12-хилядната махала “Изток” ще остане под пълна карантина до 8 юли, обявиха от Областния кризисен щаб след среща с държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. “Взетите мерки вече дават резултат и огнището на заразата не само в квартала, но и в Кюстендил е под контрол”, коментира той. Визирайки цялата страна, държавният инспектор каза още, че е по-добре да се инвестира в мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, отколкото непрекъснато да се правят скрининги.

Отпада карантина за влизащите в Румъния българи
Гражданите на страните отт.нар. „зелена зона” за коронавирус, без симптоми на болестта, няма да подлежат на карантина при влизане в Румъния. Мярката засяга 22 страниот ЕС плюс Исландия и влиза в сила от полунощ. Всички останали “асимптоматични лица” ще се подлагат на двуседмична карантина.

Остава карантината за влизащите от Северна Македония у нас
Двуседмичната карантина загражданите, пътуващи от Северна Македония, ще важи и след 1 юли, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. Над 15 хил. души от Северна Македония имат двойно гражданство и адресна регистрация в Кюстендил и те очакваха мярката да отпадне. Идващите от най-засегнатите страни – САЩ, Русия, Бразилия и Индия, няма да бъдат допускани в ЕС, допълни Ангел Кунчев.

Премиерът призова за спазване на противоепидемичните мерки
Бойко Борисов подчерта, че увеличението на заразените с коронавирус се дължи на струпването на хора по време на семейните тържества и на футболните мачове. Затова той призова за дистанция, дезинфекция и дисциплина. Според него ЕС продължава да няма единна политика, включително и за отварянето на границите за туристите.

Още 692 млн. евро от ЕС за възстановяване
По предварителни данни на Евркомисията, България получава 692 млн. евро към европрограмите от настоящия програмен период чрез инструмента REACT-EU. Средствата са за преодоляване на негативните последици от Covid-19 и са предназначени за предприятия и публични институции, съобщи евродепутатът Андрей Новаков и допълни, че е реалистично механизмите да са готови до няколко месеца и средствата да са на разположение през 2021 г.

Българите не вярват на основните източници на информация
Битува усещането, че пандемията от Covid-19 не е толкова страшна, е един от изводите след проучване на „Галъп Интернешънъл“. "Колкото по-успешни бяха мерките, толкова по-нетърпеливи станаха хората”,коментира пред БНР социологът Първан Симеонов. Според проучването българите не вярват на основните източници на информация и търсят алтернативни.В началото на епидемията рейтингът на властта е бил висок заради навременните мерки, а сега пак е висок, защото се отпускат.Това е ситуативен рейтинг заради коронавируса, а не общополитически, смята социологът.

Всичкопо-важноза Covid-19, на български език, можете дапроследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова + Екип „Новини”


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 19 март 2024 г.

Новините от България и българите по света са акцент в "България днес". Евродепутатът Радан Кънев говори за закъснелия европейски дебат в България, а проф. Климент Найденов ни води при бесарабските българи в..

публикувано на 19.03.24 в 19:00

България днес – 18 март 2024 г.

От днес започва Великият или Великденският пост, който християнската църква нарича "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Иисус..

публикувано на 18.03.24 в 19:00

България днес – 15 март 2024 г.

С двудневен национален траур почитаме предстоятеля на Православната ни църква. В "България днес" си спомняме благия глас на Българския патриарх и софийски митрополит Неофит и някои от мъдрите му слова, с които ни..

публикувано на 15.03.24 в 19:00