Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добруджа - богата на хора и традиции

Снимка: архив

Известна като житницата на България,  през последните години североизточната част от страната ни се развива активно и като туристическа дестинация. Освен черноморската перла на Добруджа - курорта Албена, районът изобилства на природни и исторически забележителности, притегателни за любителите на приключенията и красивите пейзажи. Богатата фауна на равнината е другото богатство, което привлича пътешествениците.

През последните години в региона се развива селският туризъм, за което спомагат и малките китни селски къщи за гости. Една такава къща се намира в село Безмер, община Тервел, разположено на 30 километра от сухоземната граница с Румъния. Обитаваното от българи, турци и роми населено място през годините е станало пример за добро съжителство и толерантност между етносите. През 1989 година близо 600 жители го напускат и се изселват в Турция. По-късно расте броят и на икономическите емигранти, които се сбогуват с родния край. Но има и ентусиасти, които искат да докажат, че Добруджа е жива, че се развива и е богата на хора и традиции.Една от тях  е и Невена Денева от Безмер, с която Радио България ви срещна преди време чрез публикацията Да преоткриеш Добруджа като туристическа дестинация”. Прочетете я, за да се докоснете до гостоприемството и бита на добруджаните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си..

публикувано на 23.01.24 в 10:10