Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Архитекти от цял свят изследват прецизния градеж на гробница край Поморие

Снимка: архив

Учените са озадачени и не намират специфично име, с което да определят античната куполна гробница край Поморие. Сред местните хора тя е добила популярност като „кухата могила“, защото гробница е била старателно покрита с пръст,подобно на могилите оставени от траките. Проучванията започват в края на XIX век когато чешките археолози Карел и Херман Шкорпил посетили Анхиало /това е античното име на Поморие/, за да описват местните старини. Те правят първите скици на мястото и със своите публикации запознават цялата световна общественост с този интересен паметник.

Дълъг коридор след входа отвежда към кръгла камера с диаметър 11,60 м, която изумява със своята архитектура. Стените на залата наподобяват полуцилиндричен свод. В центъра има куха колона, която се разширява нагоре и слива с външната стена. Много архитекти от цял свят изучават и днес тази гробница, за да разгадаят тайната на прецизно изградения купол в периода около II – IV в. сл. Хр. Градежът е основно от варовиков камък и тухли, споени с хоросан. Майсторите й обаче и до днес остават ненадминати. Всички тези факти научаваме от публикацията Гробница край Поморие остава загадка повече от сто години.

Прочетете този материал от колекцията на Радио България, за да надникнете и вие зад стените на поморийския архитектурен шедьовър.

Редактор: Елена Каркаланова


Още от категорията

Почитаме св. Андрей – проповядвал християнството в земите на днешна България

Св. Апостол Андрей Първозвани е сред най-почитаните светци у нас, а денят му – 30 ноември – е голям църковен и народен празник. Според изследователите, през I век апостолът е проповядвал по днешните български земи. Почитали го и сънародниците ни,..

публикувано на 30.11.22 в 06:00

“Кате, Кате ле, Катерино” …

На 24 ноември православната църква почита света великомъченица Екатерина, живяла в края на III – началото на IV век. Екатерина била дъщеря на управителя на Александрия (Египет) по времето на император Максимиан. Майка ѝ, която тайно изповядвала..

публикувано на 24.11.22 в 05:15

Денят на будителите продължава да напомня за смисъла на духовността и националната ни идентичност

Наричат ги будители, защото събуждат българския дух и чувството за национална гордост. Те разпалват искрата на самосъзнанието и общностната принадлежност, вдъхват вяра, прогонват унинието, за да сплотяват българите в съзиданието и просветата...

публикувано на 01.11.22 в 06:05