Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Архитекти от цял свят изследват прецизния градеж на гробница край Поморие

Снимка: архив

Учените са озадачени и не намират специфично име, с което да определят античната куполна гробница край Поморие. Сред местните хора тя е добила популярност като „кухата могила“, защото гробница е била старателно покрита с пръст,подобно на могилите оставени от траките. Проучванията започват в края на XIX век когато чешките археолози Карел и Херман Шкорпил посетили Анхиало /това е античното име на Поморие/, за да описват местните старини. Те правят първите скици на мястото и със своите публикации запознават цялата световна общественост с този интересен паметник.

Дълъг коридор след входа отвежда към кръгла камера с диаметър 11,60 м, която изумява със своята архитектура. Стените на залата наподобяват полуцилиндричен свод. В центъра има куха колона, която се разширява нагоре и слива с външната стена. Много архитекти от цял свят изучават и днес тази гробница, за да разгадаят тайната на прецизно изградения купол в периода около II – IV в. сл. Хр. Градежът е основно от варовиков камък и тухли, споени с хоросан. Майсторите й обаче и до днес остават ненадминати. Всички тези факти научаваме от публикацията Гробница край Поморие остава загадка повече от сто години.

Прочетете този материал от колекцията на Радио България, за да надникнете и вие зад стените на поморийския архитектурен шедьовър.

Редактор: Елена Каркаланова


Още от категорията

Храмовият комплекс "Св. Троица" в Банско

В старинния център на гр. Банско е събрана историята на красивия планински град, превърнал се в курортен и фестивален център през последните десетилетия. Там се пази и памет за българското Възраждане, за развитието на българското образование,..

публикувано на 12.06.22 в 09:15

На Спасовден село Бов празнува и приема гости от близо и далеч!

За живописното старопланинско село Бов, извисило се над Искърското дефиле, днешният празник – "Възнесение Господне", или както хората го наричат Спасовден, носи двойна радост. Редом с християнския празник, хората там отбелязват и деня на селото с..

публикувано на 02.06.22 в 11:57

Спомен за един от прочутите дарители на Пловдив

Тази година се навършват 160 години от рождението на един от най-прочутите дарители и благодетели на град Пловдив – индустриалеца Димитър Петров Кудоглу. Роден през 1862 година в района на Ксанти в североизточна Гърция, той наследява семейната..

публикувано на 29.05.22 в 09:25