Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитекти от цял свят изследват прецизния градеж на гробница край Поморие

Снимка: архив

Учените са озадачени и не намират специфично име, с което да определят античната куполна гробница край Поморие. Сред местните хора тя е добила популярност като „кухата могила“, защото гробница е била старателно покрита с пръст,подобно на могилите оставени от траките. Проучванията започват в края на XIX век когато чешките археолози Карел и Херман Шкорпил посетили Анхиало /това е античното име на Поморие/, за да описват местните старини. Те правят първите скици на мястото и със своите публикации запознават цялата световна общественост с този интересен паметник.

Дълъг коридор след входа отвежда към кръгла камера с диаметър 11,60 м, която изумява със своята архитектура. Стените на залата наподобяват полуцилиндричен свод. В центъра има куха колона, която се разширява нагоре и слива с външната стена. Много архитекти от цял свят изучават и днес тази гробница, за да разгадаят тайната на прецизно изградения купол в периода около II – IV в. сл. Хр. Градежът е основно от варовиков камък и тухли, споени с хоросан. Майсторите й обаче и до днес остават ненадминати. Всички тези факти научаваме от публикацията Гробница край Поморие остава загадка повече от сто години.

Прочетете този материал от колекцията на Радио България, за да надникнете и вие зад стените на поморийския архитектурен шедьовър.

Редактор: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05