Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 119

Снимка: БГНЕС

Епидемията с коронавируса в България все още е под контрол 

Във втория пик на първата вълна на коронавируса сме. През есента се очаква броят на заразените в България от началото на епидемията да е около 10 000,  прогнозира пред БНТ математикът проф. Николай Витанов от Българската академия на науките. Витанов, който обработва данните в Националния оперативен щаб каза, че е опасно ако заразените дневно нарастнат на 300. Тогава здравната система ще се претовари. В момента за целия период, когато човек се зарази, разболее и оздравее, той заразява средно 1,3 души. Това означава, че все още при нас епидемията се развива относително бавно и може с по-голяма ефективност да се улавят и потушават клъстерите на заразата, твърди анализаторът.

Затруднен трафик и опашки на границата с Гърция при Кулата-Промахон

Затруднен е трафикът на границата с Гърция при Кулата. Опашката за влизане в Гърция с леки коли достигна над 10 км. Голяма част от чакащите са чужденци. Откъм гръцка страна на Промахон здравните власти извършват засилени проверки заради мерките срещу COVID-19. Гранична полиция препоръчва до неделя се да използват и граничните пунктове Капитан Петко Войвода, Ивайловград и Маказа. При Илинден-Ексохи към Гърция се пропускат само товарни коли и сезонни работници. Пунктът Златоград - Термес остава затворен. На границата с Румъния е възстановено преминаването през пунктове Никопол и Кардам. На границата със Сърбия и Северна Македония движението е нормално. На пунктовете с Турция е интензивен товарният трафик.

182 са новите заразени с COVID-19

182 са новите случаи на корнавирусна инфекция за изминалите 24 часа, показва Националната информационна система. Направените PCR теста през последното денонощие са 2538. Доказаните случаи на COVID-19 в страната от началото на пандемията са 5497. От тях 2366 са активни. 2892 са излекуваните лица, от които 90 са регистрирани за денонощието. Хоспитализираните пациенти са 450. В интензивни отделения са 29 от тях. Медицинските служители, при които е констатиран коронавирус достигнаха 445. През изминалото денонощие са регистрирани 21 нови случая на медици. Починалите лица с доказан COVID-19 са 239. Седем са новите случаи от последните 24 часа, 6 от тях са с тежки придружаващи заболявания.

България поиска дипломатическо обяснение от Великобритания

По указания на външния министър Екатерина Захариева българското посолство в Лондон отправи нота до британското правителство. С документа се иска обяснение, защо България е изключена от списъка с държави, за които от 10 юли отпада карантината при пристигане в Обединеното кралство от 10 юли. Захариева е разговаряла и със зам.-министъра на външните работи с ресор Европа и Америка Уенди Мортън, от която е поискала също мотиви за решението. С нотата се търси разяснение за критериите, върху които се основава решението на Лондон, защото други държави, включени в списъка, имат по-голяма заболеваемост от България.

Пълни плажове по Черноморието в пърия уикенд на юли

За пълни плажове по Южното Черноморие в първия уикенд на юли, съобщи БНТ. От туристическия бранш за пръв път са толкова оптимисти за този летен сезон, като в някои хотели дори свободните места за края на юли се изчерпват. На плажа в Слънчев бряг ивицата е пълна с летовници. В най-големия курортен комплекс по Южното Черноморие вече работят на пълни обороти близо 40 хотела. За да се чувстват почиващите сигурни, в хотелите са взети категорични мерки за сигурност, а в някои от тях дори е въведена длъжност шериф срещу COVID-19. Шерифите следят за поставени маски, мерене на температурата и спазване на дистанцията и защитните мерки.

Министърът на туризма: Очаква ни труден сезон, но по-важното е да го имаме

Изключително труден и тежък сезон ни очаква, но по-важно е да имаме сезон, заяви пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова. Макар и бавно с малки стъпки сектор "Туризъм" се възобновява по Черноморието. Над 70% от приходите в туризма се формират от летния туристически продукт. Много важна е отговорността и дисциплината, да спазваме мерките, за да може епидемичната обстановка в страната да е такава, че максимално много държави да отворят пътуванията си към нас и ние към тях, обясни министърът. Българското Черноморие е слабо засегнато от коронавирус, водата е чиста. Така че имаме абсолютно всички условия да посрещаме туристи, изтъкна Ангелкова.

До 7000 евро еднократна помощ за земеделците заради COVID

Земеделското министерство представи преразпределението на ставките за подпомагане на земеделските производители по извънредната подмярка COVID-19. България поиска от ЕС помощта да се предостави на стопаните изчислена върху всички допълнителни разходи, които ще бъдат направени за обработваемите площи и на глава добитък заради коронавируса. Еврокомисията е отхвърлила предложението и е наложила варианта земеделският производител да получи помощ под формата на еднократна сума, в зависимост от размера на площите, броя на животните и пчелните семейства. Таванът на плащането е до 7000 евро за стопанин, съобщи министерството.

Всичко по-важноза Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 2 април 2024 г.

В „България днес“ на 2 април отскачаме до Съединените американски щати, където българското училище „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния навърши 10 години от създаването си. Разговаряме с неговите основателки София и Ирина Кушлеви. Срещаме ви и с Елена..

публикувано на 02.04.24 в 19:00

България днес – 1 април 2024 г.

Интересно нещо са началата! Днес ще сложим такова на месец април, при това с шега, усмивка и малко тъга, за да усетим вкуса на живота. Ще поразсъждаваме за Международния ден на смеха, ще се усмихнем на..

публикувано на 01.04.24 в 19:00

България днес – 29 март 2024 г.

Акцент в последното за работната седмица издание на „България днес“ е отбелязването на 20 години от членството на страната ни в НАТО. Иво Иванов е подготвил обзор на по-важното от Балканите през последните седем..

публикувано на 29.03.24 в 19:00