Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България чества 170 години от рождението на Иван Вазов

Проявите са съобразени с противоепидемичните мерки

Снимка: БГНЕС

Народният театър в София ще връчи за първи път годишна награда за духовен принос на името на своя патрон Иван Вазов. Церемонията е от 18:00 часа, когато ще има и прожекция на документалния филм "Театър по време на пандемия" и представяне на премиерният спектакъл "О, ти, която и да си...", въвеждащ в лиричния любовен свят на народния поет.


По-рано, в 10:30 часа пред сградата на театъра ще бъде открита изложба, а непосредствено след това към къщата-музей на Иван Вазов в София ще потегли шествие до паметника му в градинката на улица "Раковски". Там ще бъдат положени цветя и ще бъде произнесено слово от драматурга в Народния театър Мирела Иванова.


Пред сградата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" от 20:00 часа е предвидено видео мапинг шоу, наречено "Зад кулисите на "Под игото", както и изложба с илюстрации от първото издание на романа (1894) и изпълнения на Дамския хор "Морфова-Прокопова". Събитието е част от проявите, с които Националната библиотека отбелязва 170-годишнината от рождението на Иван Вазов


В Пловдив, където Вазов живее и твори от 1880 до 1886 г. също е предвидено шествие в чест на Патриарха на българската литература. То ще поведено от духов оркестър и тръгва от Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, ще премине по ул.“Княз Александър I“ и ул.“Христо Г. Данов“, за да стигне до паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина, където е тържествената церемония. Още за годишнината и честването в Пловдив можете да чуете от интервю с Димитър Минев - директор на Народната библиотека "Иван Вазов"- Пловдив.


Родният град на Вазов, Сопот, посреща годишнината с тържества и инициативи в ограничен мащаб и с възможно по-малко струпване на хора, с цел спазване на противоепидемичните мерки срещу Covid-19, обяви в навечерието на честванията кметът Деян Дойнов.


Тържествени церемонии са предвидени в къщата-музей "Иван Вазов" и на площада, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Ще бъде открита и библиотека "Тополата", в която е превърнато емблематичното за Сопот 300-годишно дърво, което е напълно изсъхнало и доскоро създаваше потенциална опасност за хората. Дървото беше консервирано и приспособено за библиотека с творби на Вазов.

По повод 170-ата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература, в луксозно издание е събрана лириката на Вазов и така за първи път е отделена от социалната и патриотичната му поезия. Книгата съдържа 150 стихотворения, някои от които - рядко срещани в многобройните издания, предлагани до днес, и малко познати на съвременния читател.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40