Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България чества 170 години от рождението на Иван Вазов

Проявите са съобразени с противоепидемичните мерки

Снимка: БГНЕС

Народният театър в София ще връчи за първи път годишна награда за духовен принос на името на своя патрон Иван Вазов. Церемонията е от 18:00 часа, когато ще има и прожекция на документалния филм "Театър по време на пандемия" и представяне на премиерният спектакъл "О, ти, която и да си...", въвеждащ в лиричния любовен свят на народния поет.


По-рано, в 10:30 часа пред сградата на театъра ще бъде открита изложба, а непосредствено след това към къщата-музей на Иван Вазов в София ще потегли шествие до паметника му в градинката на улица "Раковски". Там ще бъдат положени цветя и ще бъде произнесено слово от драматурга в Народния театър Мирела Иванова.


Пред сградата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" от 20:00 часа е предвидено видео мапинг шоу, наречено "Зад кулисите на "Под игото", както и изложба с илюстрации от първото издание на романа (1894) и изпълнения на Дамския хор "Морфова-Прокопова". Събитието е част от проявите, с които Националната библиотека отбелязва 170-годишнината от рождението на Иван Вазов


В Пловдив, където Вазов живее и твори от 1880 до 1886 г. също е предвидено шествие в чест на Патриарха на българската литература. То ще поведено от духов оркестър и тръгва от Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, ще премине по ул.“Княз Александър I“ и ул.“Христо Г. Данов“, за да стигне до паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина, където е тържествената церемония. Още за годишнината и честването в Пловдив можете да чуете от интервю с Димитър Минев - директор на Народната библиотека "Иван Вазов"- Пловдив.


Родният град на Вазов, Сопот, посреща годишнината с тържества и инициативи в ограничен мащаб и с възможно по-малко струпване на хора, с цел спазване на противоепидемичните мерки срещу Covid-19, обяви в навечерието на честванията кметът Деян Дойнов.


Тържествени церемонии са предвидени в къщата-музей "Иван Вазов" и на площада, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Ще бъде открита и библиотека "Тополата", в която е превърнато емблематичното за Сопот 300-годишно дърво, което е напълно изсъхнало и доскоро създаваше потенциална опасност за хората. Дървото беше консервирано и приспособено за библиотека с творби на Вазов.

По повод 170-ата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература, в луксозно издание е събрана лириката на Вазов и така за първи път е отделена от социалната и патриотичната му поезия. Книгата съдържа 150 стихотворения, някои от които - рядко срещани в многобройните издания, предлагани до днес, и малко познати на съвременния читател.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52