Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За туристите: На път в България с автомобил

Полезна информация за плащания, глоби и състояние на пътната мрежа

Снимка: vinetki.bg

Най-безопасният вариант за пътуване на къси или по-дълги разстояния във време на пандемия си остава личният автомобил. Така туристите разполагат и изцяло с времето си и не зависят от околните. На чуждите граждани, пристигащи в България, препоръчваме да спазват правилата за движение по пътищата, да съобразяват скоростта си с пътните условия и сигнализацията. На много места през лятото се правят ремонти и скоростта е ограничена, информира ни инж. Иван Досев – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и призова за търпение.

По автомагистрала „Хемус“ наложителните ремонти ще продължат и през летните месеци – казва ремонти има на 19-ти километър при село Потоп, на лявата тръба на тунел „Витиня“, чиято рехабилитация  очакваме да приключи до края на годината. Освен това на 35 и 37 километър се намират два метални моста в много лошо състояние. В момента върху тях се извършват аварийни ремонтни дейности. За съжаление на тези 4 точки ще има затруднения с преминаването на трафика, така че молим шофьорите за повече търпение“.

По отношение на ремонтите по първокласните пътища, Досев коментира, че към момента се ремонтират няколко участъка – пътят Мездра-Ботевград и дублиращият път на автомагистрала „Тракия“ в района на Пловдив.

„Автомагистрала „Тракия“ е напълно свободна за движение. Дължината на тази отсечка е около 14 километра и се надяваме, че няма да предизвика големи затруднения за пътуващите“.

За да използвате пътната мрежа в България трябва да закупите електронна винетка за вашия автомобил, кемпер или каравана. Цената на уикенд винетката, валидна от 12:00 часа в петък до 23:59 часа в неделя, е 12 лв., седмичната струва 15 лв., а месечната - 30 лв. За три месеца ще заплатите 54 лв., а за годишна винетка - 97 лв. Електронна винетка може да бъде закупена до 30 дни преди началото на нейното действие - онлайн на следните адреси: https://www.bgtoll.bg/, https://vinetki.bg/, https://tollpass.bg/ и https://www.digitoll.bg/bg/, или чрез мобилното приложение BGTOLL. На сайта www.bgtoll.bg, освен на български, информация е достъпна на английски, немски, сръбски, руски, турски, гръцки и румънски език, а останалите сайтове са с двуезични версии – българска и английска.


Електронна винетка може да се закупи и на място – чрез 500-те терминала за самотаксуване на Граничните контролно-пропускателни пунктове, в големите бензиностанции, в клоновете на „Български пощи“ ЕАД и в касите на областните пътни управления. Важно е обаче данните на автомобила да бъдат попълнени правилно, тъй като системата не допуска корекции. Съветът ни е да проверите всичко, преди да пристъпите към плащане. При неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса и подлежите на санкции. Контролът върху пътните такси се осъществява 105 мобилни екипа и чрез 295 стационарни камери. В случай че няма необходимата винетка и бъде спрян, нарушителят заплаща компенсаторна такса на стойност 70 лв.

За да е спокойно пътуването ви в България, бъдете бдителни и не неглижирайте правилата. В случай на нарушение, подлежите на различни по размер глоби и/или отнемане на контролни точки. Така например, за висока скорост в населено място санкциите варират от 20 лв., при превишаване на скоростта с 10 км/ч., до 700 лв., когато сте карали с повече от 50 км/ч. над допустимото. Сходни са наказанията и за превишаване на скоростта извън населените места. Пълна информация за броя точки, както и за размера на глобите, ще откриете ТУК

Съставил: Йоан Колев 

Снимки: vinetki.bg, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43