Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в София, заради прокурорска акция в президентството

Снимка: БГНЕС

Граждани се събраха тази вечер пред сградата на президентската институция в София, в подкрепа на държавния глава Румен Радев. Повод за реакцията им е влизането на специализираната прокуратура на „Дондуков“ 2 и претърсването на кабинетите на президентските секретари по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов и по сигурността и отбраната Илия Милушев.  

Протестът, който впоследствие прерасна в шествие, започна още докато течеше прокурорската акция в сградата на президентството и продължава четвърти час. Недоволните заявиха, че са се организирали чрез социалните мрежи и се обявяват в защита на демокрацията. В емоционална реч пред множеството президентът Радев заяви: „Това е битка за достойнството, за децата, за бъдещето ни, за природата ни. За свободна, модерна и европейска България. В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България... Да изхвърлим мафията от прокуратурата. Не на страха! Ще си върнем България! Мутри вън!“


По-рано днес бяха арестувани и двамата съветници на президента Пламен Узунов и Илия Милушев, както и бизнесменът Пламен Бобоков.  

Илия Милушев, съветник по сигурността на президента, е задържан за 24 часа. Арестуван е и М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“. Първоначално Милушев е разпитан като свидетел. След открити в телефона и в кабинета му нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване” документи, съдържащи информация, представляваща държавна тайна, наблюдаващите прокурори ще преценят дали да предявят обвинения и дали да поискат мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица - с инициали П.В. и А.З. Те са привлечени като обвиняеми с мерки за неотклонение „домашен арест“. 

Пламен Узунов, секретар по правни въпроси и антикорупция на президента също е арестуван за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние. Той е обвинен в „сговор“ с бизнесмена Бобоков.

Самият Пламен Бобоков също беше задържан за 24 часа по разследване за търговия с влияние. Обвинението е повдигнато заради кореспонденцията със SMS-и между него и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. От съобщенията им се разбира, че бизнесменът е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия. Искал е и различни други услуги от Узунов. Разговорите между тях са намерени в телефона на Бобоков, който беше пуснат на свобода срещу рекордно висока гаранция от 500 000 евро. Пламен Бобоков е разследван и по друго производство заедно със своя брат Атанас Бобоков и бившия заместник-министър на екологията за незаконен внос и износ на отпадъци. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25
Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00

Дъждовна и хладна неделя

През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат предимно между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обед ще започне да се развива купеста и..

публикувано на 20.04.24 в 18:30