Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На седмия ден от протестите - първи оставки в правителството

| обновено на 15.07.20 в 23:20
Снимка: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов поиска оставките на министрите на финансите, на вътрешните работи и на икономиката - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. 

Решението е взето след среща на председателя на ГЕРБ и български премиер Бойко Борисов с областните координатори на партията. Искането за освобождаване на тримата е с мотив - опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и тези министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски. Според областните координатори ГЕРБ незаслужено търпи негативи, заради спекулациите в обвързване с ДПС.

Министрите декларираха, че ще подадат оставки, като ще официализират това с депозиране на необходимите документи в деловодството на Министерския съвет още утре. 

По-рано днес, премиерът Бойко Борисов се е срещнал с ключови фигури в управлението, с които е обсъдил три варианта за излизане от политическата криза, информира Даниела Стойнова, кореспондент на БНР във Варна. 

Първият е за подаване оставка на правителството, служебен кабинет и предсрочни избори. Вариантът е оценен като рисков за големите енергийни проекти на страната. 

Вторият е за назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица. 

Третият вариант е за смяна на всички министри, излизане на премиера в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера, което е оценено също като рисково. Крайното решение ще се вземе след завръщането на премиера Борисов от Брюксел и заседанието на Съвета на ЕС. 

По-рано днес, в началото правителственото заседание премиерът Бойко Борисов взе отношение към продължаващите протести, като отбеляза, че държавата има нужда от консолидация. Борисов предупреди, че може да последват много лоши времена, ако правителството падне и изтъкна, че се задава икономическа криза.

Министър-председателят коментира и, че исканията на протестиращите са справедливи: “Винаги съм бил на страната на протестиращите. Разделението на нацията е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци, ако нямаме план за стабилност".

Що се отнася до ескалацията на напрежението от вторник вечерта, Борисов заяви: „Аз видя ли кръв на улицата и веднага тръгвам. Те знаят това и затова хвърлят тези пликчета с червена боя, за да създават впечатление за кръв.“ 

Емоциите не са добър съветник, каза Борисов и изтъкна, че единственият суверен е народът: „Досега сме побеждавали много пъти в честни избори и спазваме Конституцията и демокрацията. Има инструменти, които казват по какъв начин се прекратява мандат и се правят прозрачни избори“, допълни той.

Междувременно, ПГ на БСП внася в парламента петия вот на недоверие към правителството на Борисов. 

Управляващите прогнозираха, че и той ще бъде отхвърлен, както предходните. Менда Стоянова от ГЕРБ коментира, че опозицията има право да внася вот на недоверие и, че това е един от инструментите на демокрацията. Валери Симеонов от Обединени патриоти също определи искания вот като нещо нормално и беше категоричен: „Ще го гласуваме и ще го отхвърлим“. Парламентарната група на ДПС все още не е решила дали ще подкрепи вота на недоверие, който БСП внася в Народното събрание.

Редактори: Дарина Григорова, Иво Иванов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разрешения за работа на чужденци в България извън Синята карта

В отговор на слушателски въпрос в серия от публикации Радио България представя на своята многоезична аудитория документите, даващи право за пребиваване и работа в България на чужди граждани на трети страни. В предишния материал от поредицата..

публикувано на 22.04.24 в 10:25

Леко повишаване на температурите в понеделник

През нощта от запад валежите временно ще спрат. В понеделник облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България – силен вятър от запад-северозапад...

публикувано на 21.04.24 в 18:30

Трима души получиха нови органи след трансплантация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация, осъществена от екип на “Пирогов” с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от изпълнителната агенция “Медицински надзор“. Близките на изпаднал в мозъчна смърт петдесет и девет..

публикувано на 21.04.24 в 13:35