Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родната къща на Апостола пази ценни свидетелства за живота и делото му

7
Снимка: vlevskimuseum-bg.org

Васил Левски, превърнал се в национален символ на борбата срещу османското владичество, прекарва детските и юношеските си години в скромен дом в родния си град Карлово. Възрожденската едноетажна къща на семейството е построена през XVIII век от дядото Кунчо Иванов. Вдясно от каменните стълби се е намирало скривалището на Апостола, прикрито от вграден стенен долап, в който са се нареждали нагънати черги.

Дълго време необитавана, къщата рухва в годините около Освобождението. Възстановена е през 1933 г. по проект на архитекта Димитър Иванов, а карловци и войниците от местния гарнизон помагат с материали и безвъзмезден труд. Дъщерите на Яна - сестрата на Апостола, пък помага за пресъздаването на автентичния интериор. През 1937 г. домът на Васил Левски отваря вратите си за посетители и повече от 80 г. е превърнат в музей, който съхранява ценни свидетелства за семейството, живота и делото на националния герой.

Още интересни факти за дома на Апостола можете да прочетете в публикацията на Гергана Манчева “Карлово вдига къщата на Левски от пепелта и я пази като светиня”.

Снимки: vlevskimuseum-bg.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30