Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събития с балкански адрес: 13-17 юли 2020 г.

По съседски ...

Румъния прогнозира ръст на новозаразените с коронавирус през август

Снимка: АП/БТА

Броят на заразените с Covid-19 може да достигне 1200-1600 на ден, се посочва в прогноза на Научно-техническата комисия на Националния комитет за спешни ситуации на Румъния, направена след анализ на рисковите фактори. С най-голям принос в анализа е факторът струпване на хора в туристическите зони. С прогнозирания мрачен сценарий румънското правителство обоснова удължаването на състоянието на тревога в страната до 15 август. За последното денонощие са потвърдени 777 нови случая на коронавирус, с което общият брой на заразените прехвърля 35 000 души.

Коалиция, начело със Зоран Заев спечели изборите в Северна Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Произведените в условията на пандемията от Covid-19 предсрочни парламентарни избори в Северна Македония продължиха три дни - от понеделник до сряда, заради противоепидемичните мерки. Победител в надпреварата е коалицията „Можем“, начело с проевропейски ориентираните социалдемократи на бившия македонски премиер Зоран Заев. Те са с минимална преднина пред опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. „Можем“ ще има 46 депутати, но без мнозинство в 120-местния парламент, и вероятно ще търси съюзник. ВМРО-ДПМНЕ с лидер Християн Мицкоски ще разполага с 44 места. Партия "Демократичен съюз за интеграция" на етническия албанец Али Ахмети е трета с 15 мандата. Анализаторите очакват тежки преговори за формиране на парламентарно мнозинство.

4 години от опита за преврат в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Годишнината от опита за преврат от 15 юли 2016 г. в съседна Турция - най-значимият вододел в съвременната турска история, беше отбелязана в Истанбул и други турски градове. Предприетите от властите драконовски мерки срещу опозицията след опита за преврат доведоха до сериозно влошаване на отношенията между Турция и ЕС. Системата на управление на страната беше сменена с референдум през пролетта на 2017 г. и държавният глава получи по-големи правомощия. Денят официално се нарича Ден на демокрацията и националното единство. На 15 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган поднесе венци пред паметника на загиналите. По време на сблъсъците преди четири години 250 души намериха смъртта си, над 2200 бяха ранените. Според вътрешния министър Сюлейман Сойлу, почти 283 000 души са били задържани при операциите след опита за преврат. 26 000 души са осъдени, а около 150 000 души, за които се смята, че са били свързани с мрежата на Фетуллах Гюлен, са били уволнени от държавна служба.

Косовският лидер Хашим Тачи отрече да е извършвал военни престъпления

Снимка: АП/БТА

Президентът на Косово Хашим Тачи беше подложен на четиридневни разпити от прокурорите в Специалната съдебна камара за Косово в специализирания международен съд в Нидерландия, на които отрече да е извършвал престъпления по време на войната през 1998-1999 г. Тачи беше командир в Армията за освобождение на Косово. Той заедно с бившия председател на парламента Кадри Весели и други е обвинен в престъпления срещу човечеството и военни престъпления, в това число - за близо 100 убийства, изтезания, преследване и насилствено изтребване. В Косовската война загинаха над 10 000 души, повечето от които етнически албанци. 1641 души все още се издирват. Край на войната сложи 78-дневната натовска въздушна офанзива „Милосърден ангел“ срещу сръбските войски.

Хърватия привлича туристи въпреки пандемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на туристите в Хърватия през първите 14 дни на юли е бил на ниво 55% от миналогодишните резултати, но все пак е прехвърлил прогнозите. Хърватското туристическо сдружение съобщи, че през този период в страната са пребивавали 950 000 туристи, които са осъществили над 6,6 милиона нощувки. Добрите резултати се обясняват с това, че страната има най-добрата епидемиологична картина по бреговете на Адриатическо море и в Европейския съюз. От началото на годината до средата на юли в Хърватия са регистрирани над 2,6 милиона туристи и 14,3 милиона нощувки, а най-много чуждестранни гости е имало от Германия, Словения, Полша, Австрия и Унгария. В момента в Хърватия работят 786 хотела и 395 къмпинга.

Съставила: Миглена Иванова

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40