Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

74 000 българи бяха обединени в нов административен район в Украйна

Снимка: МВнР

Върховната Рада на Украйна гласува Постановление за създаването на нови райони в Украйна, а Болградският район не само е запазен като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, но към него са добавени още Тарутинския и Арцизкия район, които са с преобладаваща българска общност, съобщи българското външно министерство. 

В новия обединен Болградски район ще живеят близо 74 хиляди българи, като по този начин най-голямата българска общност в Украйна ще бъде обединена в обща административна единица, състояща се от 10 общини.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари на своя украински колега Дмитро Кулеба, на правителството, на украинските депутати и на президента Володимир Зеленски за подкрепата за запазването на правата на българската общност в Украйна.

Това е много добра новина за българската общност в Украйна, коментира във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова„Върховната Рада е гласувала териториално-административната реформа и историческият Болградски район запазва своята цялост, съобщава Йотова и допълва: „Общите ни усилия и преговори на всички нива се увенчаха с успех. Той не би бил възможен без активната ни българска общност и стремежа й за съхраняване на Болград като център на българщината“. 

Във Фейсбук и премиерът Бойко Борисов изрази удовлетворението си, като написа: „Благодаря на моя приятел, президента на Украйна Володимир Зеленски, за изпълнените обещания в защита правата на българите в неговата страна… Болградският район не само е запазен като самостоятелна административна единица с административен център гр. Болград, но към него са добавени още Тарутинския и Арцизкия район“. 

Съставил: Красимир Мартинов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 60% от хората в България живеят с недостиг на средства за издръжка

Малко над 1450 лв. са необходими на един работещ и живеещ в едночленно семейство, и общо 2616 лв. пък трябват за месечната издръжка за тричленно семейство, какъвто е в момента моделът на повечето от домакинствата в България (двама работещи възрастни и едно..

публикувано на 23.04.24 в 14:45
Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05