Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 ден на протести срещу управлението

Българи в чужбина също демонстрират в подкрепа на сънародниците си

4
Снимка: Румен Сарандев

За оставка на правителството и на главния прокурор се обявиха за 11 пореден ден недоволни от управлението на страната граждани. Въпреки дъжда, броят на протестиращите достигна няколко хиляди към 20:00 часа, а след това мнозина си тръгнаха, съобщават репортерите на БНР Поли Начева и Мария Костова.  

На много места в страната също имаше протести. Обобщение на днешния ден на антиправителствени протести, вижте ТУК. 

В подкрепа на антиправителствените искания в София се обявиха десетки българи в Нюрнберг и в Мюнхен. Те се организират в социалните мрежи и изразяват желанието си за промяна пред българските дипломатически представителства.


"Искаме това да бъде нашият малък знак, че хората по улиците и по площадите в България не са сами. Българите зад граница държим да има избирателен район, в който ние да избираме наши депутати, както и обещаваното от всички политически партии електронно гласуване. Искаме  България да ни даде този шанс един ден да се върнем, за да променяме нещата към по-добро" – каза в интервю за БНР Мирослав Тодоров, който живее в Мюнхен.

В Нюрнберг българи също протестираха с искания за закон и правов ред, които важат за всекиго, за изкореняване на порочните практики и модели в управлението на институциите, за граждански диалог за реални решения между българите зад граница и държавните органи, както и за честни избори при нова система, осигуряваща гласуване по електронен и пощенски път. „С вас сме! За незабавна оставка. Нови парламентарни избори. За да се върнем в България“ – е мотото на протеста, каза пред Радио България Габриела Бенчева, организатор на недоволството в Нюрнберг. 


По-рано днес, проф. Велислав Минеков, един от организаторите на антиправителствения протест в София, заяви за БНР, че гражданите са тези, които трябва да променят системата. По думите му този парламент е напълно ненужен, а вотът на недоверие, внесен от БСП - безсмислен. Затова трябва да има нов парламент, нови избори, но честни. Според проф. Минеков е нужно и дистанционно гласуване, гласуване по пощата или машинно гласуване. Управляващите се страхуват от това, защото само тогава вотът не може да бъде контролиран, категоричен е Минеков. 

Изборите не трябва да се провеждат по-рано от пролетта на следващата година, защото идните месеци ще са с висока икономическа и социална цена за цялото общество. Такива са аргументите на управляващото мнозинство, които депутът от ГЕРБ Тома Биков изтъкна пред БНР. По думите му, без парламент не може да се гласува нито една икономическа или социална мярка в настоящата криза заради коронавируса. Според Биков, служебното правителство ще е "вземане на властта по нелегитимен път", а "президентът е част от опита да се предизвика политическа криза". Освен това в момент, когато парите от еврофондовете за възстановяване трябва да влязат в българската икономика, служебният кабинет ще трябва да се ориентира в ситуацията, отбеляза Биков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25