Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 135

Няма пик в разпространението на Covid-19
“Няма процентно увеличение на броя на заболелите от коронавирус”, каза през бТВ д-р Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов". Той подчерта, че е важно съотношението между броя на изледванията и на откритите с коронавирус хора, които не са болни, а са само носители. На тази основа може да се съди за общото разпространение на вируса, а то в момента е между 3% и 5%. “Не става въпрос за пик, ще заживеем с вируса и ще има продължителна опашка на заболяването”, каза още д-р Спас Спасков.

Спад на новорегистрираните с коронавирус
95 нови случаи на Covid-19 са установени през последното денонощие при направени 3155 теста, според данните на Единния информационен портал. Най-много заразени са регистрирани в София-град - 39, следват Пловдив – 23 и Благоевград – 9. Починал е един човек и с него загубилите живота си стават 300 души, а излекуваните са 25 при общо 4106 души. В болница се намират 610 пациенти – от тях 34 в интензивни отделения. От потвърдените досега 8733 случаи на коронавирус 4327 са активни.

Прогнозите за 7,2% спад на икономиката може да се потвърдят
“Икономиката ни започна да натрупва сериозни проблеми много преди пандемията”, заяви през БНР икономистката проф. Даниела Бобева. Затова и, според нея, не е коректно тези проблеми да се прехвърлят върху кризата, породена от коронавируса. Специалистката се позова на четири европейски доклада с данни за м.г., които показват, че икономиката ни се развива в много неблагоприятна посока. По думите й, забелязва се катастрофално изоставене по най-важния показател – БВП на човек от населението. “От 10 години сме на последното място в Европа, а дистанцията със средното ниво за Европа се отдалечава”, допълни тя. Страната ни се представя най-зле и по показателите за бизнес среда: “Липсата на съществени реформи сринаха България от 50-о на 61-мо място по този показател”, цитира тя ЕК и подчерта, че прогнозата на Еврокомисията за спад на икономиката ни с 7,2% може да се потвърди. Цялото интервю чуйте ТУК.

Масово освобождават персонал на Черноморието
Наетите служители за летния туристически сезон се освобождават от работа заради кризата, породена от епидемията с Covid-19. Според Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара, 85% по-малко туристи ще посетят Южното Черноморие през това лято. Чартърни полети с чужди летовници на Южното Черноморие пристигат само от четири държави - Германия, Полша, Чехия и Нидерландия. От туристическия бранш настояват за данъчни облекчения, за да оцелее малкият и средният бизнес.

Гърция с по-строги правила и за сезонните ни работници
Южната ни съседка въведе по-строги правила за чуждестранните сезонни работници заради увеличаващите се случаи на Covid-19 на Балканите. Наетите хора в земеделието, които напуснат страната преди 4 август, няма да могат да се върнат до по-нататъшно известяване, обясни говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас. Сезонните работници бяха получили разрешение в началото на май да пребивават в страната със специален тримесечен лиценз. В земеделския сектор през м.г. бяха наети над 10 хил. сезонни работници предимно от България, Албания и Северна Македония.

Още две столични болници ще тестват за коронавирус
От днес столичните болници „Пирогов“ и “Майчин дом” ще правят PCR тестове на пътуващите в чужбина. Двете лечебни заведения ще издават сертификати на английски език. Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов коментира, че с тези тестове се установяват много безсимптомни хора. Цената на изследването зависи от това дали човек го прави самостоятелно или заедно със своето семейство. Необходимо е предварително записване на телефоните в двете болници.

Седмично нарастване на Covid тестовете и спад на новите случаи
Рекорд по броя на PCR тестовете отбелязва изминалата седмица с направени общо 28 230 изследвания - с 25% повече спрямо предходните седем дни. Ръстът се дължи на въведеното изискване от Гърция, Австрия и други страни за представяне на отрицателен резултат при влизане в съответната държава. Въпреки повечето тестове, броят на потвърдените случаи на коронавирус спада. Регистрирани са 1463 случаи при 1498 през по-миналата седмица.

Двама в правителствената администрация с Covid-19
Двама служители в Министерския съвет са заразени с коронавирус, съобщиха от пресцентъра на правителството. В момента се тестват хората, с които са били в контакт, и всички те са освободени от работа, докато излязат резултатите.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 10 април 2024 г.

В „България днес“ на 10 април ви разказваме за Рамазан Байрам – мюсюлманският празник с послание, срещаме ви с Елена Ганева-Роблес, преподавател на български и британски деца в Лондон. Разбираме и защо едно българско семейство загърби бизнеса си у..

публикувано на 10.04.24 в 19:00

България днес – 9 април 2024 г.

"Единство в многообразието"- мотото на Европейския съюз се превръща в свързващата нишка на историите, които сме ви подготвили в "България днес" на 9 април. От обичаите и традициите на мюсюлманите в страната ни в навечерието на Рамазан байрам, през..

публикувано на 09.04.24 в 19:00

България днес – 8 април 2024 г.

Впуснете се в новата работна седмица с предаването "България днес". На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите, началото на Панаира на детската книга в Италия и ще загатнем за таз-годишните изненади в пътуващия фестивал "Лятно Театро", който ще..

публикувано на 08.04.24 в 19:00