Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората от площада и политиците ‒ (не)пресечни точки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди петнайсет дни българите излязоха на улицата в опит да защитят една държавна институция, в която нахлуха прокурори и въоръжени полицаи, за да извършат обиск. Искрата на недоволството дозапали един опозиционен политик, опитал с гумена лодка да дебаркира на публичен плаж до резиденцията на човек, отдавна извън властта и въпреки това ‒ охраняван от Националната служба за охрана.

Със или без очаквано отхвърления вот на недоверие, поискан от Българската социалистическа партия, протестиращите остават по площадите с цели, които не приключват с оставките на правителството и на главния прокурор. Надпартийното народно недоволство с искането си за демонтиране на държавата създава алюзия за 10 ноември, но 30 години по-късно.

„Има паралел, и то много силен – казва политологът Евгений Дайнов в интервю за Радио България. ‒ Това е цивилизационен протест на хора, искащи да живеят в нормална европейска държава, в която се спазват законите и нещата не се решават със сила и с мачкане. Тези цивилизовани хора не желаят да бъдат управлявани от варвари и това дава много голяма сила, устойчивост и трайност на протеста.”

Според Дайнов искането за свикване на Велико народно събрание е трудно осъществимо. Той обаче смята, че промяна може да се извърши и без нова конституция ‒ така, както са направили всички източноевропейски държави при падането на комунизма, с изключение на България.

След неуспешния вот на недоверие, внесен от левицата, управляващата партия ГЕРБ ще направи всичко възможно, за да се задържи на власт, смята Светлин Тачев, социолог от „Галъп интернешънъл”.

„Правителството не иска да подаде оставка, за да няма служебен кабинет, нареден от президента Румен Радев – продължава той в интервю за Радио България. – От друга страна, важно е дали натискът от улицата ще се запази, тъй като само по този начин кабинетът може да бъде принуден да се оттегли. Но най-реалистични в момента изглеждат т.нар. реформи за ремонт на правителството, обявени от властта. Друг възможен вариант е експертен кабинет в рамките на това НС. Въпросът е дали по този начин ще се потуши напрежението на улицата, защото едно е да искаш, а друго е да можеш да го удържиш. По-скоро се наблюдава игра на нерви ‒ кой ще издържи повече ‒ протестът или правителството.”

Относно аргумента на правителството да не подава оставка, заради опасността от служебен кабинет на президента, Евгений Дайнов е категоричен:

„ГЕРБ развяват плашилото „служебно правителство”, което щяло да бъде вечно, Румен Радев щял да разполага с цялата власт и на тепсия да ни поднесе на руснаците. Това са глупости, развивани от хора, които ни смятат за глупави. Много ясно са разписани функциите и правомощията на служебното правителство. Първо, то работи без парламент и не може да прокарва закони. Второ, работата му е да организира избори. Трето, вече сме имали служебен кабинет на Румен Радев, който така мобилизира изборите, че победи ГЕРБ.”

Какъв е възможният сценарий за близкото бъдеще обаче?

„Бойко Борисов е в края на политическия си живот – нарисувано му е на лицето, в походката, в жестовете – казва Дайнов. ‒ Не смятам, че ГЕРБ може да съществува със залязъл, обезсилен лидер. Освен това партията тепърва ще плаща политическата цена за нещо, което се случва, докато си говорим в момента – ДПС и Делян Пеевски превземат правителството, както направиха с Пламен Орешарски, и цели министерства не се подчиняват на премиера. Финансовият министър вече заяви, че няма да подава оставка. Очаквате ли, че и в МВР, също контролирано от Делян Пеевски, ще има оставка на върха? Тези министерства обявиха независимост от Бойко Борисов и от ГЕРБ, а има и други – здравеопазването е територия на ДПС, горите, храните. Затова и ГЕРБ ще се яви на изборите под двойна тежест – със свършен лидер, при това допуснал ДПС да направи вътрешен преврат и да вземе истинската власт.”


„При предсрочни избори ГЕРБ вероятно отново ще бъде първа политическа сила, тъй като основната опозиция – БСП, в момента има вътрешно-партийни проблеми – прогнозира Светлин Тачев. – От друга страна, има много нови играчи, но не съм сигурен дали са готови да се явят на избори, тъй като в момента изграждат своите формации. Другите политически сили, готови за избори, са ДПС и Демократична България, която покрай акцията на съпредседателя си Христо Иванов и протестите със сигурност е получила бонус доверие. Така че ГЕРБ със сигурност има изгода от предсрочни избори.”

Снимки: БГНЕС и личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00