Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За върховенство на закона в България настояват сънародниците ни по света

Протестите продължават, въпреки рокадите в правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди Българи в чужбина се солидаризират с протестните искания в България. Свидетелство за това са и нестихващите мирни демонстрации, които организират по места, израз на несъгласие със случващото се на политическата сцена в България.

„Цената, която плащаме ежедневно, не може да се сравни с евентуални последствия от дестабилизиране на държавата при предсрочни избори“ – смята живеещата в Нова Зеландия българка Ива Борисова.

„Дойдох тук с ясното съзнание, че ще се върна в България независимо от положението, в което се намира. Затова днес съм обнадеждена, че пробуждането на младите хора и протестните действия срещу злодеянията и престъпленията, извършвани на национално ниво е знак, че е дошъл моментът да променим нещо, без да се делим на партиен или друг принцип и да гледаме в миналото”, обясни Ива в интервю за БНР- „Хоризонт”.

Обучението в Германия е привлякло Диляна Величкова, която след това се е установила там. Днес тя е сред организаторите на протестите на българите в Берлин.

Все още не сме се отказали да се приберем, просто чакаме по-добро време и условия, за да можем да гледаме детето си спокойно в България” – сподели пред Радио България Диляна.

Ако погледнем гражданското недоволство през призмата на демографията, ще видим, че ежедневно по улиците демонстрират млади българи, част от които се завърнаха у нас заради пандемията от Covid-19. По тази причина се чуват гласове, че протестиращите са непредставителна извадка, която няма ясна преценка за свършеното и не са компетентни да изразяват мнение, кой трябва да управлява и какви да са приоритетите на законно избраната в момента власт. Според Ангел Ангелов – организатор на протеста, проведен на 16 юли в Барселона, това е много погрешна теза:

„Всички ни боли, когато наблюдаваме несправедливостите, които се случват в България. Но разликата с протестите през февруари 2013 година, чийто мотив беше материален, свързан с високите сметки за електричество, този днес е свързан с нещо далеч по-абстрактно – усещането за върховенство на закона. Когато това е прието като кауза от голяма част от българското общество, аз съм сигурен, че тези протести рано или късно ще се увенчаят с успех.”

Заради наложените ограничения на публичните събирания в Барселона обаче, нов протест на сънародниците ни там не е възможен, каза Ангелов пред БНР-„Хоризонт” и увери, че ако забраните отпаднат, ще се съберат отново.

За втори път ще се съберат днес /24 юли/, на фонтаните на Пикадили Гардънс, българите в Манчестър, Англия. С акцията си те настояват за нормален живот в България. „Искаме нашите баби и дядовци да имат достойни старини и адекватни пенсии. Искаме заплати, които да отговарят на цените на стоките и услугите. Искаме промяна на здравната, съдебната, образователната и социалната системи. Искаме едно светло бъдеще и истинска европейска България”, четем в апелите им във фейсбук.

Своето недоволство изразяват и българи в една от столиците на Европейския съюз – Брюксел. Казват, че не могат да си позволят да стоят безучастни пред случващото се в България. Един от съорганизаторите на протеста там - Йоана Василева, е категорична, че сънародниците ни няма да се откажат от своите искания – промяна, която ще позволи демокрацията да се разгърне в истинския ѝ потенциал, с помощта на отговорни хора, които да работят за това България да бъде правова държава. Според Йоана целта е постижима с предсрочни избори, но не и с подмяна на един или друг министър или министър председател. Днес /24 юли/ е следващият им протест в Европейският квартал в близост до евроинституциите.

„Нашите протести в сърцето на Европа, носят едно много силно послание, не само до властимащите, към които са насочени, но и до всички европейски лидери и институции“- посочи тя пред БНР- „Хоризонт” и допълни:

„Призоваваме всички тях да потърсят отговорност от управниците ни, за липсата на върховенство на закона, което е една от основните ценности на ЕС. Също така за зависимата и неефективна национална правосъдна система и за корупционните практики при разходването на европейските средства.”

Снимки: EПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00

Дъждовна и хладна неделя

През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат предимно между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обед ще започне да се развива купеста и..

публикувано на 20.04.24 в 18:30

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55