Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът гласува промените в кабинета "Борисов 3"

| обновено на 24.07.20 в 13:02
Снимка: БТА

Парламентът освободи от длъжност министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на туризма Николина Ангелкова. Техните ресори се поемат от Кирил Ананиев, който става финансов министър, гл. комисар Христо Терзийски се закле като вътрешен министър, Лъчезар Борисов стана министър на икономиката, проф. Костадин Ангелов пое здравеопазването, а вицепремиерът Марияна Николова министерството на туризма. За промените гласуваха 116 народни представители. Против бяха 89 депутати, нямаше въздържали се. Процедурата премина в бурна атмосфера в пленарна зала. Опозицията от БСП скандираше оставка и изрази своето недолство от отсъствието на премиера Бойко Борисов, както и на освободените министри. "Правителството е източник на кризи. Самите управляващи са нестабилност. Сменят министри при съмнения за корупция, за да спасят корупцията", заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов изтъкна, че ръководителите на антиправителствените протести искат едно бъдещо служебно правителство да спре изграждането на АЕЦ „Белене“ и газопровода „Балкански поток“. Парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ излезе с декларация в която заявява, че президентът Румен Радев руши демокрацията и чрез разпускане на парламента и промени в конституцията иска да въведе президентска република.

Президентът Румен Радев определи равителствените промени като опит за печелене на време. Според него е необходимо прозрачно, отчетно и отговорно управление, което да не обслужва бизнес кръгове, а интересите на хората, да върши смислени реформи, които да модернизират страната, приближавайки я до Европа. "Изходът е един, подчертавам го пак – оставка на правителството, на главния прокурор и предсрочни избори", каза Радев пред журналисти във Велико Търново. Държавният глава е в старата българска столица за присвояването на първо офицерско звание на курсантите от 142-ри випуск "Добруджански" на Националния военен университет "Васил Левски".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Колаж: БГНЕС

Българската политическа сага в превод за чужденци

Договорената преди 9 месеца размяна на премиер и вицепремиер на върха на държавата, може би е пред провал. Т.нар. ротация между Николай Денков и Мария Габриел трябваше да се състои още на 6 март, но твърде късно започналите преговори между двете..

публикувано на 21.03.24 в 11:15
„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни” – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Извинение е пътят към продължаване на преговорите за българско правителство

България извървява сложен политически момент, в който трябва да се осъществи първата в историята ни ротация в управлението, договорена преди 9 месеца при съставянето на кабинета, начело с Николай Денков. Вчера, 19 март, представителят на първата..

публикувано на 20.03.24 в 11:10

От ПП-ДБ не са съгласни със състава на кабинета на Габриел

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС. "Предложеният състав в папката,..

публикувано на 19.03.24 в 19:31