Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микис Теодоракис благодари на Софийската опера и балет

Снимка: БГНЕС архив

Софийската опера посвети последното си представление на 95-годишнината от рождението на големия гръцки композитор Микис Теодоракис. Спектакълът "Зорба гъркът", по негова музика, се играе за 25-ти сезон. Поставен е за първи път от Лорка Масине на 12 май 1995 г. , на сцената на НДК, и е една от най-успешните продукции в историята на националната ни опера и балет. "Бих искал да изпратя моята гореща благодарност на публиката, на музикантите, на членовете на хора, на солистите, на диригента и особено на хората, които поеха инициативата за този спектакъл и които отговарят за организацията", пише Теодоракис в писмо, изпратено до директора на трупата Пламен Карталов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици и преподаватели преведоха на италиански поезия на Петя Дубарова

Книга със стихове на Петя Дубарова излезе на италиански език в превод на деца и преподаватели от български училища в Италия. В превода участваха училищата "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция, "Пейо Яворов" в Милано, "Родолюбие" в Неапол, "Капитан Петко..

публикувано на 04.04.24 в 11:57

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30