Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 142

Снимка: Pixabay

Нови социално-икономически мерки срещу Covid кризата за над 2 млрд. лева
След заседание на съвета на управляващата коалиция, премиерът Бойко Борисов обяви пакет от финансови помощи за засегнатите от кризата заради пандемията. Той ще обхване пенсионери, безработни, медици и бизнеса. С 30% ще се увеличи заплащането на органите, натоварени със справянето с Covid-19. Увеличава се и ставката за нощен и извънреден труд на служителите от първа линия. Допълнителна финансова подкрепа от държавата ще получат училищното и детското здравеопазване, домовете за възрастни и хора с увреждания. Увеличава се и субсидията за болниците. За пенсионерите е предвидена еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред с по 50 лв. От 9 на 12 лева нараства минималното парично обезщетение за безработица, а срокът за изплащането му ще бъде увеличен с три месеца. За творците на свободна практика ще бъдат заделени 15 млн. лева. 731 млн. лева са предвидени за стимулиране на местни и чужди инвеститори, подкрепа на туроператорите и насърчаване на вътрешния туризъм. Пакетът влиза в сила от 1 август 2020 г. Още по темата четете ТУК.

България иска Гърция да отвори граничните пунктове
България е поискала Гърция да отвори граничните пунктове с България, както и по-бързо завършване на граничния пункт „Рудозем-Ксанти“, съобщи българското външно министерство по повод посещението на вицепремиера Екатерина Захариева в Атина.

PCR-тест за пътуващите до Гърция и по въздух
От вторник, 28 юли 2020 г. пътуващите до Гърция със самолет от България и Румъния трябва да представят на гръцките гранични власти отрицателен PCR-тест за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането им в Гърция. За това съобщава посолството на България в Атина. Сертификатът за отрицателна проба трябва да е от акредитирана лаборатория на английски език с три имена и номер на паспорта (лична карта) на пътника. Мярката не се отнася за гръцки граждани, граждани с постоянно пребиваване в Гърция и пътуващи по служебни причини. Остава изискването за попълване на електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код. 

България се отваря за туристи от Молдова, Сърбия, Северна Македония, Кувейт и Израел след отрицателен PCR тест
Изследването трябва да бъде направено 72 часа преди пристигането туристите от изброените страни в България. Така няма да се налага те да спазват 14-дневна карантина, съобщи на брифинг в Министерския съвет лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Решението е взето по молба на туристическия бранш.

3,28 % от тестовете за коронавирус са положителни
За последното денонощие в България, при направени 3502 PCR теста са регистрирани 115 нови случая на Covid-19. По данни на Единния информационен портал, до полунощ най-много нови случаи на заразени са установени в София, Пловдив и Благоевград. Двама души с коронавирус са починали, излекуваните са 49. Хоспитализираните са общо 682, от тях 34 - в интензивни отделения. От началото на епидемията, общият брой на регистрираните случаи на Covid-19 в страната са 10 427, при направени 239 294 теста. От заразените с вируса 5355 са оздравели, активни са 4732 случая, а 340 души са починали.

ЕК одобри субсидирането на чартърите до България
Одобрението на целевото субсидиране на чартърните полети до България, организирани от туроператорите, беше задължително условие за прилагане на мярката, в подкрепа на туризма. Размерът на финансирането е 35 евро за всяка седалка, заета от турист, ползващ услугата и важи само за полети към България с капацитет над 100 места. От субсидията могат да се възползват и чужди туроператори с валиден лиценз, издаден в ЕС. Схемата за държавната помощ е първа фаза от антикризисната мярка и важи за периода от 14 май до 31 декември 2020 г. Очаква тя да повиши интереса на чуждите туроператори към България, които ще могат да предлагат по-добри оферти за страната ни в Западна Европа.

Българите са се срещали с вирус, родствен на Covid-19
Нова научна публикация твърди, че голяма част от българите са се срещнали с коронавируса "CoV-2008/Bulgaria“ още преди 12 години. Поради това, хората в страната имат частично някакъв имунитет и не са възприемчиви към заразата. Възможно е това да е причината размерите на пандемията да не са толкова големи, каза пред Нова ТВ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Възстановяването на българската икономика ще продължи до края на 2021 г.
Ако няма втора вълна на Covid-19, кризата за българската икономика ще е средно дълбока от 2 до 3 тримесечия. Годишният спад ще е от 5 до 7% , а в края на 2021г. ще бъдат достигнати предкризисните нива. Според Годишния доклад за икономическо развитие и политики на България от Института за икономически изследвания при БАН, реалният растеж ще започне от 2022 година.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00