Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори настояват за спешни мерки в подкрепа на дейността им

| обновено на 28.07.20 в 12:17
Снимка: БГНЕС

С плакати "SOS туризъм - искаме да работим" туроператори се събраха на протест пред Министерския съвет в София. Те искат среща с премиера Бойко Борисов, на която да обсъдят как да бъде подпомогнат бизнесът им. Протестиращите настояват за незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите в бранша - осъществяващите изходящ туризъм и екскурзоводите. Недоволните  посочват, че от началото на пандемията през март нямат работа и някои от тях са на ръба на оцеляването. Според тях, усилията на държавата в този бранш са насочени единствено към входящия туризъм. 

По-рано днес, в интервю за БНТ, новият министър на туризма Марияна Николова посочи, че България ще привлича туристи и чрез дипломатически контакти. По думите ѝ в момента 38 000 души се възползват от ваучерната система в подкрепа на туризма. Обсъжда се и възможност мярката да бъде разширена с държавния бюджет за следващата година. "Още от първия ден заявих, че ще работя в подкрепа на бизнеса, в диалог и търсене на конкретни решения", заяви тя и добави, че в министерството разчитат броят на туристите да нарасне през август. Една от новите мерки е да бъде внесено предложение в НС за 9% ДДС за туроператорите и случайните превози. Николова подчерта, че България трябва да се възприема като дестинация за целогодишен туризъм и допълни, че планира разговори по темата с посланиците на редица държави у нас. Акцент ще бъде поставен на туристите от Русия и Великобритания, за които България е предпочитана дестинация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00