Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За надеждите и нерешените проблеми на българите на о. Крит

Снимка: iStock by Getty Images

Писмо, изпратено ни от председателя на Сдружението на българите на остров Крит - Петър Анастасов, насочи вниманието ни към проблемите, които срещат около 30 000 наши сънародници, избрали един от най-известните гръцки острови за свой дом. Копие от него, българинът предаде и на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, която бе на посещение в Гърция.

В отвореното писмо, адресирано до МВнР, българското посолство Атина и медиите, Анастасов описва нерешени от години неволи на общността, като най-важният от тях е свързан с необходимостта от разкриване на консулство в столицата на острова Ираклион. Подобна молба българите изпращат още преди пет години - през декември 2015-та, със съзнанието, че осъществяването изисква време, но не е невъзможно. Нуждата от подобна служба или от по-чести изнесени консулски дни е огромна. Пътуването до посолството ни в Атина отнема време и средства, а при необходимост от смяна на документи, чакането за изготвянето и доставката им е лукс, който не всички могат да си позволят. Според Анастасов, българите от цяла Гърция, които трябва  да подновят документите си, са принудени от посолството да чакат неоправдано дълго време, като служителите в мисията често им записват ред за след няколко месеца. Недоволството на българската общност на остров Крит е провокирано и от отношението, което получават на място.

Чрез създаденото „Сдружение на българите на остров Крит“, Анастасов се опитва да помага по всякакъв начин на нашите сънародници:

„Не бяхме много организирани, но от 5 години имаме българско сдружение, имаме 4 неделни училища в 4 града на острова, 8 учителки и обучаваме повече от 200 деца. Помагаме и на съседните острови около нас. Всичко това е свързано освен с обучението по български език и с допълнителни дейности, тъй като няма представителство на българската държава и ние се превръщаме в „майка и баща“ за всички хора, които имат нужда от някаква помощ.“

Сдружението е изцяло деполитизирано и единственото важно нещо за българите е държавата да си върши работата. За съжаление обаче и за най-обикновена услуга, често се налагат упорити настоявания.

Проблеми от друго естество също не липсват- например като този за липса на подкрепа и субсидия за сдруженията. Въпреки това, Сдружението на българите на о. Крит работи доста активно, организирайки чествания на традиционните български празници, както и Първият български събор на остров Крит през миналата година.


„С изключение на субсидията, получавана от МОН за българските неделни училища, не се води никаква политика за подпомагане на сдруженията и организациите по места. На остров Крит е пълно с организации, развиващи културна дейност, но нито от Министерството на културата, нито от Президентството проявяват някакъв интерес“ – споделя с огорчение председателят на Сдружението на българите на остров Крит и допълва, че единственото, получено до момента е кашон със стари книги от посолството.

Българите не са изцяло негативно настроени и признават, че сегашното ръководство на МВнР работи в посока разкриване на нови служби и динамизиране на работата с граждани. Те разбират, че има проблем със служителите в мисиите, които, по думите на Петър Анастасов, не изпълняват всички разпореждания, получавани от министерството. Пример за това са консулските дни на Крит, с които се заема изцяло Сдружението:

„За да обслужим около 300 души на всеки от консулски дни, отделяме от личното си време и средства няколко месеца по-рано, за да успеем“ – обяснява Анастасов с огорчение от последиците. „След края на тези дни, отделяме още около месец, за да доставим всички документи до нашите сънародници. Ние правим това, за да сме им от полза. А получаваме омраза от страна на представителите на държавата, че ги караме да работят и недоверие от гражданите, че взимаме някакво възнаграждение, за да го правим“.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52