Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 143

Снимка: Getty Images

Правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 31 август
Правителството реши да удължи срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 август 2020 г. до 31 август 2020 г., съобщи пресслужбата на кабинета. Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще даде възможност да се засили прилагането на временни противоепидемични мерки, с цел ограничаване на разпространението на заболяването и опазването на живота и здравето на гражданите, се казва в съобщението.

България се "отваря" за туристи от някои държави извън ЕС срещу PCR тест
От 28 юли в България могат да влизат туристи от Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт. Изискването е да предоставят отрицателен PCR тест, направен в последните 72 часа. За гости от Украйна мярката ще важи от 30 юли. С отрицателен PCR тест у нас могат да влизат и чужденци от трети страни, наети за сезонната работа, на обучение, по хуманитарни причини и бизнес. Няма ограничения в България от държави членки на ЕС, Обединеното кралство, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай. Условията са посочени в заповед на министъра на здравеопазването от 27 юли 2020г.

И Кипър наложи карантина на пристигащи от България
Заради коронавируса, от 1 август страната ни попада в групата на най-рисковите държави. За БНР, говорителят на здравното министерство в Никозия Маргарита Кириаку уточни, че само български граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване на острова, както и кипърски граждани, пристигащи от България ще могат да влизат в страната. Те трябва да представят отрицателен PCR тест, направен в последните 72 часа преди полета или да го направят при пристигането си в Кипър. Освен това всички те задължително ще трябва да остават в 14-дневна домашна карантина.

Има два пакета мерки за справяне с последиците от Covid-19
Първите са финансово-икономически мерки на стойност 1 милиард и 162 млн. лева, които са финансирани от централния бюджет. Вторият пакет от конкретни икономически мерки е на стойност 1,8 млрд. лева и към тях вероятно ще има още 400 млн. лева, които биха дошли със средства на ЕС. Това поясни пред БНР новият министър на икономиката Лъчезар Борисов. Той съобщи, че сред приоритетите му ще бъдат спазването на националното тристранно споразумение с работодателите и синдикатите, както и скоростта на изпълнение на социално-икономическите мерки.

София води статистиката с най-много заразени с Covid-19
Новите случаи на Covid-19 в България са 194, при направени 3 832 PCR теста. Това показват данните на Единния информационен портал за последното денонощие. Общо 686 пациенти с коронавирус са в болница, от които 39 са в интензивни отделения. Най-много са новозаразените в София - 60, следвани от Варна – 25, и Благоевград - 19. За последните 24 часа са починали 7 души, а излекуваните са 230.

Туроператори настояват за спешни мерки в подкрепа на дейността им
Туроператори се събраха на протест пред Министерския съвет в София с искане за среща с премиера Бойко Борисов. Протестиращите настояха за незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите в бранша - осъществяващите изходящ туризъм и екскурзоводите. Според недоволните, усилията на държавата в този бранш са насочени единствено към входящия туризъм. По-рано днес, в интервю за БНТ, новият министър на туризма Марияна Николова посочи, че България ще привлича туристи и чрез дипломатически контакти. По думите ѝ в момента 38 000 души се възползват от ваучерната система в подкрепа на туризма. Обсъжда се и възможност мярката да бъде разширена с държавния бюджет за следващата година. Предвижда се и 9% ДДС за туроператорите и случайните превози.

Пътуванията на български граждани в чужбина и посещенията на чужденци в България се увеличават
През юни броят на преминалите границата ни български и чужди туристи рязко се увеличава, спрямо рекордните "пандемични" дъна през април и май. По данни на Националния статистически институт (НСИ) от общия брой чужденци, посетили България през юни 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 58,1%. Той обаче е със 74,3% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Посещенията на граждани от групата "Други европейски страни" пък намаляват на годишна база през юни със 70,7 на сто.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00