Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 7% от българското общество изповядва ислям

Курбан байрам – време за милосърдие и опрощение

Снимка: krumovgrad-bg.com

Мюсюлманите в България празнуват Курбан байрам. Това един от най-големите мюсюлмански празници, който се свързва със силата на вярата и се ознаменува с жертвоприношението на животно като израз на благодарност към Всевишния. Символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.

Наричат Курбан байрам празник на милосърдието и прошката. Основната му цел е да сближи общността на хората, изповядващи исляма. Празникът продължава 4 дни като акцентът е поставен на първия ден, когато мъжете се събират на празнична молитва – байрам намаз и се коли курбанът.

В същността си Курбан байрам представлява пречистване на вярата, от всички недостатъци и съмнения, обяснява, председател на Висшия мюсюлмански съвет в България. – Курбан означава „сближаване“. От една страна сближаването е с Всевишния, а от друга – социално, т.е. с близки, роднини, съседи. Курбанът се разделя на три части. Първата се оставя за семейството, с втората част се гощават гостите по време на празника, а третата част се раздава на бедните и нуждаещите се. Освен това, по време на Курбан байрам се правят посещения на по-младите при по-възрастните, с което показват своето уважение. От своя страна по-възрастните показват състрадателност към младите, което съдейства за сплотяването на обществото. Именно затова ислямската религия набляга на този празник, желаейки обществото да е сплотено, в него да има милост и състрадание.

Тази година Курбан байрам ще е по-специален, тъй като поради пандемичната обстановка байрам намаз ще се изпълнява не в джамиите, а на открито, което привнася друг момент в живота на мюсюлманите, допълва Ведат Ахмед и призовава за спазване на противоепидемичните изисквания.

Над 577 хиляди са българските граждани, които изповядват ислям, сочат данните от последното преброяване през 2011 година. За всички тях днешният празник е повод да се видят с най-близките си.

На самия байрам е хубаво цялото семейство да се събере, макар да е трудно в тези времена, особено когато младите са в чужбина. Ние по принцип си взимаме отпуск в този ден – разказва Лейля Местан от Крумовград за традициите свързани с празника. – След молитвите в джамията, мъжете се връщат по домовете и се коли овен или друго чифтокопитно животно.“



Който няма възможност да коли курбан, не е задължен да го прави. Но по своя воля може да зарадва някой нуждаещ се, като му дари пари, колкото е по силите му.

„В това време жените се занимават с други приготовления за празника  – година почистването на дома, приготвянето на традиционните баклави и баници – продължава разказа си Лейля Местан. –  Всеки се стреми в този ден да види майка си, баща си, а ако не може да отиде до тях, да им се обади по телефона. Защото празниците са мост между младото и старото поколение. В селата по-възрастните хора се посещават от всички млади. Целуваме им ръка и им искаме прошка ако сме сгрешили, даряваме ги. Правим и общи казани, където приготвяме курбана, след което се раздава на цялото село.“

В Крумовград тази година няма да има общи трапези, казва Лейля Местан.



„Не знам дали ще е уместно да целуваме ръка на всички възрастни хора, което си беше традиция. Но в условията на пандемия е несериозно, както и да дойдеш от друг град или от чужбина и да обиколиш цялото село – това носи голям риск. Хубаво е да се видим, но призовавам всички хора да спазваме дистанция и дисциплина, за да нямаме съжаления след празника.“



Снимките са предоставени от Лейля Местан



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00