Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от половината българи подкрепят протестите

Мнозинството не иска затягане на мерките заради Covid-19

Снимка: БГНЕС

Според последното изследване на „Галъп интернешънъл“, базирано на независим телефонен сондаж, проведен между 22 и 24 юли сред 800 души, обществото прави разграничение в работата на правителството по отношение на общото развитие на страната и по въпроса с пандемията от Covid-19. По втория показател все още преобладават положителните оценки, се посочва в анализ към проучването, публикуван на уеб сайта на центъра за обществени и политически изследвания.

55% от анкетираните приемат, че кабинетът се справя добре или много добре със ситуацията около коронавируса. На противоположното мнение са 43% от запитаните. Въпреки тревожната статистика за новите случаи на Covid-19, 59 % от българите са против въвеждане на по-твърди ограничителни мерки. 39% обаче заявяват, че биха приели такива.

Продължава тенденцията на обезверяване, че животът ще се нормализира до края на годината – делът на оптимистите е намалял от 61% в началото на юни - до 32% в момента. 

По отношение на протестите, 59% от анкетираните продължават да ги подкрепят. 34% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Данните отразяват и обичайното у нас отношение към властта, но и подсказват, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен.

От друга страна, 58% от хората казват, че протестите няма да изпълнят нито една от целите си, а 25%, че ще изпълнят и двете цели – оставка на премиера и на главния прокурор. 6% мислят, че може да има само оставка на правителството.

Появилата се идея за оставка на Румен Радев също не звучи реалистично за мнозинството – 63% не я споделят, а 29% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

54% не искат предсрочни избори, а 42% – искат. 

Съставил: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дъждовна и хладна неделя

През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат предимно между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обед ще започне да се развива купеста и..

публикувано на 20.04.24 в 18:30

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Сградите са..

публикувано на 20.04.24 в 11:08