Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 145

Имунизирането срещу Covid -19 ще е доброволно

Евентуалната ваксина срещу новия вирус няма да влиза в никакви календари, заяви на брифинг в парламента здравният министър Костадин Ангелов. Ще дадем възможност на всички, които попадат в рисковите групи и на тези, които са извън риска, при изявено желание да могат да се имунизират. Нека българските граждани да са сигурни, че ваксината, която ЕС ще поръча за европейските граждани, ще е най-качествената достъпна на пазара, а европейските институции ще следят за това, поясни министърът. България ще участва в общия европейски търг за ваксината, добави председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, предаде БТА.

От 31 юли гражданите на Украйна и Йордания могат да влизат в България без PCR тест

Това гласи издадена днес заповед на здравния министър. С отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа, могат да влизат гражданите на Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт. Те трябва да представят на границата документ, който да съдържа имената на лицето, данни за лабораторията, извършила изследването, дата, на която е направено, изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative). PCR тест не се изисква и не се налага карантина на пристигащите от държавите в ЕС, Великобритания, страните от Шенгенското споразумение, както и от Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай

Броят на излекуваните бавно растте, но и смъртността се увеличава

В България, за последното денонощие, при направените 6395 PCR теста за Covid -19, 284 са положителни, което е 4,44% от пробите. Най-много са новозаразените в София - 73, следват Благоевград - 38, и Русе - 33. Общо 722 пациенти с коронавирус са в болница, от тях 37 са в интензивни отделения. Това показва статистиката на Единния информационен портал. Починали са 13 души, което е най-големият брой жертви за денонощие в България, от началото на кризата. Излекуваните са 205 души.

В Разлог и Русе случаите с Covid -19 се увеличават

Възрастните хора от дом „Възраждане“ в Русе, с положителен тест за коронавирус са 49. На този етап само четирима от тях имат нужда от болнично лечение, но и други 18 с леки симптоми, от съображения за тяхната сигурност са настанени в болници, съобщава кореспондентът на БНР в града.

Болницата в Разлог е препълнена със заразени с коронавирус, съществува и опасност от вътреболнична инфекция, заради забавяне на резултатите от тестовете. Кметът на общината Красимир Герчев предупреди, че лекарите и сестрите са на границата на силите си, информира кореспондентът на БНР в Разлог..

В България стадният имунитет е около 5%
Постигането на т. нар. „стаден имунитет“ е един от сигурните начини за справяне с епидемията от коронавируса, коментира пред БНР кардиологът проф. Младен Григоров. Според него това е много под нивата, които се смятат за достатъчни, а и все още не знаем достатъчно за коронавируса. „Не е ясна и последователността на патологичните процеси в организма… Прави впечатление, че вирусът е много странен, с голямо разпространение, все още ниска смъртност и с много голям срив на икономиката“, допълни проф. Григоров. Цялото интервю чуйте ТУК..

Вирусът съществува, но няма драма

При липса на карантина и при слабо спазване на мерките процентът на позитивните тестове е добър – 5,4%, каза пред БНР Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“. Тя коментира, че по време на строгата карантина, процентът е бил между 6-7 на сто. По думите ѝ, спазването на дистанция и лична хигиена е препоръчително, но "масово тестване на безсимптомни хора понякога влече вероятността за злоупотреби“. Георгиева призова институциите „да проверят защо продължават „мъртви души“ да се водят на болнично лечение“.

Срещу кризата: ДДС за бирата, виното и някои спортни и туристически услуги пада на 9%

Поредното намаление на данъчната ставка от 20 на 9% този път се отнася за бирата и виното, сервирани в заведения, както и за туристическите услуги, фитнес залите и спортните съоръжения, в т.ч. басейните и игрищата. Мярката влиза в сила на 1 август тази година и ще действа до края на 2021 г. Още по темата- ТУК. 

Близо две трети от българите са против затягането на мерките срещу Covid -19

Според последния сондаж на "Галъп Интернешънъл" от 24 юли, доходите на 44% от българите са намалели, заради коронавируса. 9% от анкетираните казват, че са загубили работно място, а за други 8% това предстои. 6% са спрели да плащат кредити, а 2% - лизинги. Все по-малко българи очакват до края на годината животът в България да се върне към нормалния си ритъм. Въпреки това, мнозинството българи - 59%,са против връщането на твърдите ограничителни мерки.

България е безопасна дестинация за туристите

Хотелиерите спазват стриктно всички обявени противоепидемични мерки, обяви в курорта "Слънчев бряг" министърът на туризма Марияна Николова. По думите ѝ, въпросът с противоепидемичните мерки за руските летовници още не е решен. Разговорите с властите в Москва все още не са на финалната права, призна Николова. До няколко дни ще стане ясно и коя база в "Слънчев бряг" ще бъде използвана за карантина, ако има евентуално случаи на туристи с коронавирус. Досега в курорта няма такива, обяви министърът.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00