Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 146

Проф. Ива Христова
Снимка: БНТ

Увеличаването на случаите с Covid-19 е глобален проблем

Пандемията продължава да се ускорява масирано и факторите за това са много, заяви пред БНР проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „На Балканите положението е тежко, ако при нас са над 11 000 случая, в Румъния са четири пъти повече, в Сърбия може би два пъти. Много случаи има в Косово, Черна гора, Албания, това е световна тенденция“, коментира проф. Христова. Според нея, няма как да се надписва броят на заразените, но е възможно те да са много повече, заради безсимптомните случаи. 

265 са новите случаи на Covid-19 в страната

Новите случаи на Covid-19 в България са 265 (или 3,99%) от направените 6 639 PCR теста, за последното денонощие. Според статистиката на Единния информационен портал най-много нови случаи има в София - 51, в Добрич - 48, и във Варна - 46. Оздравелите са 202, а починалите с коронавирус са 6 души. В болница се лекуват 751 души, а 34 са в интензивни отделения. Активните случаи са 4 873. Поставени под карантина са 9,3 хил. души. Пикът на контактните е бил на 20 май 2020 г., когато принудително изолирани са били 40,5 хил. души. 

Държавни и частни болници ще получават субсидии за Covid-19

Според новите промени в Закона за лечебните заведения, болниците, независимо от статута им, ще могат да бъдат субсидирани, за да бъдат в готовност при епидемично разпространение на Covid-19, информира репортерът на БНР Даниел Инков. Ратифицирано е и споразумение, според което Европейската комисия ще може да сключва от името на държавите членки предварителни договори за покупка на ваксини срещу Covid-19 от производители.  

Сметната палата проверява изразходването на средствата за борба с Covid-19

Обект на одитите са министерствата на икономиката, на финансите, на труда и социалната политика и на земеделието и храните. Проверките ще обхващат прилагането на различните финансови мерки за подпомагане на най-засегнатите от пандемията с Covid-19, в периода от февруари до края на март 2021 година. 

Домът за възрастни хора в Русе може да остане без достатъчно служители

Социалното министерство има готовност да командирова служители в дома за възрастни хора в Русе. Във ведомството е постъпила информация, че голяма част от персонала иска да напуснe. Досега 51 възрастни и шестима души от социалните работници са с положителни тестове за Covid-19, 22-ма са настанени в лечебни заведения, а двама са починали. Ако проблемът се задълбочи, може да се наложи част от хората в дома да бъдат пренасочени към друга сграда.

В Добрич тестват масово за Covid-19, заради нови огнища 

В Дома за възрастни хора в града, където са настанени 100 души започна масово тестване за вируса. Това се наложи, след като служител е дал положителна проба за инфекцията. Затворена за дезинфекция е Детска градина, а завод е преустановил дейността си, след като половината от работниците му също са с положителен резултат.

Удължава се срока на противоепидемични мерки

Със заповед на здравния министър е удължена до 31 август забраната за присъствие на публика на открити и закрити спортни обекти. Запазва се разрешението спортисти под 18-години да са с един придружител. Остава задължително носенето на предпазни средства за служителите, персонала, треньорите и длъжностните лица в спортни обекти на закрито, в танцови зали, басейни и фитнеси. Допуска се само спортуващите да са без защитни средства. От 31 юли Италия обяви, че удължава действието на 14-дневната карантина за влизащите в страната пътници от България. Словенските власти също наложиха 14-дневна изолация на лицата, пристигащи от Румъния и България, съобщи Външно министерство.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 19 март 2024 г.

Новините от България и българите по света са акцент в "България днес". Евродепутатът Радан Кънев говори за закъснелия европейски дебат в България, а проф. Климент Найденов ни води при бесарабските българи в..

публикувано на 19.03.24 в 19:00

България днес – 18 март 2024 г.

От днес започва Великият или Великденският пост, който християнската църква нарича "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Иисус..

публикувано на 18.03.24 в 19:00

България днес – 15 март 2024 г.

С двудневен национален траур почитаме предстоятеля на Православната ни църква. В "България днес" си спомняме благия глас на Българския патриарх и софийски митрополит Неофит и някои от мъдрите му слова, с които ни..

публикувано на 15.03.24 в 19:00