Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 146

Проф. Ива Христова
Снимка: БНТ

Увеличаването на случаите с Covid-19 е глобален проблем

Пандемията продължава да се ускорява масирано и факторите за това са много, заяви пред БНР проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „На Балканите положението е тежко, ако при нас са над 11 000 случая, в Румъния са четири пъти повече, в Сърбия може би два пъти. Много случаи има в Косово, Черна гора, Албания, това е световна тенденция“, коментира проф. Христова. Според нея, няма как да се надписва броят на заразените, но е възможно те да са много повече, заради безсимптомните случаи. 

265 са новите случаи на Covid-19 в страната

Новите случаи на Covid-19 в България са 265 (или 3,99%) от направените 6 639 PCR теста, за последното денонощие. Според статистиката на Единния информационен портал най-много нови случаи има в София - 51, в Добрич - 48, и във Варна - 46. Оздравелите са 202, а починалите с коронавирус са 6 души. В болница се лекуват 751 души, а 34 са в интензивни отделения. Активните случаи са 4 873. Поставени под карантина са 9,3 хил. души. Пикът на контактните е бил на 20 май 2020 г., когато принудително изолирани са били 40,5 хил. души. 

Държавни и частни болници ще получават субсидии за Covid-19

Според новите промени в Закона за лечебните заведения, болниците, независимо от статута им, ще могат да бъдат субсидирани, за да бъдат в готовност при епидемично разпространение на Covid-19, информира репортерът на БНР Даниел Инков. Ратифицирано е и споразумение, според което Европейската комисия ще може да сключва от името на държавите членки предварителни договори за покупка на ваксини срещу Covid-19 от производители.  

Сметната палата проверява изразходването на средствата за борба с Covid-19

Обект на одитите са министерствата на икономиката, на финансите, на труда и социалната политика и на земеделието и храните. Проверките ще обхващат прилагането на различните финансови мерки за подпомагане на най-засегнатите от пандемията с Covid-19, в периода от февруари до края на март 2021 година. 

Домът за възрастни хора в Русе може да остане без достатъчно служители

Социалното министерство има готовност да командирова служители в дома за възрастни хора в Русе. Във ведомството е постъпила информация, че голяма част от персонала иска да напуснe. Досега 51 възрастни и шестима души от социалните работници са с положителни тестове за Covid-19, 22-ма са настанени в лечебни заведения, а двама са починали. Ако проблемът се задълбочи, може да се наложи част от хората в дома да бъдат пренасочени към друга сграда.

В Добрич тестват масово за Covid-19, заради нови огнища 

В Дома за възрастни хора в града, където са настанени 100 души започна масово тестване за вируса. Това се наложи, след като служител е дал положителна проба за инфекцията. Затворена за дезинфекция е Детска градина, а завод е преустановил дейността си, след като половината от работниците му също са с положителен резултат.

Удължава се срока на противоепидемични мерки

Със заповед на здравния министър е удължена до 31 август забраната за присъствие на публика на открити и закрити спортни обекти. Запазва се разрешението спортисти под 18-години да са с един придружител. Остава задължително носенето на предпазни средства за служителите, персонала, треньорите и длъжностните лица в спортни обекти на закрито, в танцови зали, басейни и фитнеси. Допуска се само спортуващите да са без защитни средства. От 31 юли Италия обяви, че удължава действието на 14-дневната карантина за влизащите в страната пътници от България. Словенските власти също наложиха 14-дневна изолация на лицата, пристигащи от Румъния и България, съобщи Външно министерство.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 4 април 2024 г.

В „България днес“ на 4 април ще ви разкажем за паметника на Кирил и Методий в Малага, първия български паметник в Испания, който ще бъде открит на 5 април, в навечерието на Успението на Св. Методий...

публикувано на 04.04.24 в 19:00

България днес – 3 април 2024 г.

В „България днес“ на 3 април отбелязваме 165 години от първата учебна година в Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“. Как се преподават и учат знания във време на война и как България..

публикувано на 03.04.24 в 19:00

България днес - 2 април 2024 г.

В „България днес“ на 2 април отскачаме до Съединените американски щати, където българското училище „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния навърши 10 години от създаването си. Разговаряме с неговите основателки София и Ирина Кушлеви. Срещаме ви и с Елена..

публикувано на 02.04.24 в 19:00