Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранни етюди на Кристо показват във Варна

Учебни рисунки и акварели на световноизвестния художник от български произход Кристо са изложени в Градската художествена галерия във Варна. Творбите са от времето, когато Христо Явашев е учил в Националната художествена академия. 

В изложбата “Кристо – ранни етюди” могат да се видят също постери с автографите на Кристо и съпругата му Жан-Клод, документиращи някои от емблетичните им опакования на сгради. 

В галерията са представени и копия на два портрета от студентските години на твореца – на актрисата Грациела Бъчварова от 1954 г. и на художничката Дора Бонева от 1956 г., както и богат документален материал за Кристо и родовата му история, родословно дърво, снимки на семейството. Изложбата с експонати от музейната сбирка на НХА ще остане в морската столица до 25 август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37