Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ранни етюди на Кристо показват във Варна

Учебни рисунки и акварели на световноизвестния художник от български произход Кристо са изложени в Градската художествена галерия във Варна. Творбите са от времето, когато Христо Явашев е учил в Националната художествена академия. 

В изложбата “Кристо – ранни етюди” могат да се видят също постери с автографите на Кристо и съпругата му Жан-Клод, документиращи някои от емблетичните им опакования на сгради. 

В галерията са представени и копия на два портрета от студентските години на твореца – на актрисата Грациела Бъчварова от 1954 г. и на художничката Дора Бонева от 1956 г., както и богат документален материал за Кристо и родовата му история, родословно дърво, снимки на семейството. Изложбата с експонати от музейната сбирка на НХА ще остане в морската столица до 25 август.

Още от категорията

„Дрехи за трансцедентност“

Мини Арт Фест - за десети път в София

В центъра на София, в близост до Музея "Земята и хората", започна десетото юбилейно издание на Мини Арт Фест за Съвременен цирк. То бе открито на 2-ри октомври с представлението на френския артист Пол Кийтън „Фрийкове“ („Freaks”),..

публикувано на 03.10.20 в 05:30

Изложба по случай 90-годишния юбилей на писателя Антон Дончев

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София изложба, посветена на 90-годишния юбилей на акад. Антон Дончев . Акценти в експозицията са първото издание на „Време разделно“ от 1964 г., ръкописът на..

публикувано на 01.10.20 в 18:22

Деветгодишно българче с награда от конкурс за рисунки в Испания

Деветгодишният Никола Кацарски от българския град Плевен е удостоено с втора награда на конкурс за рисунки в Испания, предаде БТА. Международният конкурс "Мустакът на Дали" за младежко творчество е организиран онлайн от испанската асоциация..

публикувано на 01.10.20 в 17:34