Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдатели прогнозират ескалация на протестите

Не виждат обаче условия за предсрочни избори

Снимка: БГНЕС

Наблюдатели на обществените и на политическите процеси у нас прогнозират ескалация на антиправителствените протести след среднощната полицейска акция, с която бяха разчистени палатковите лагери в цялата страна.

“Случилото се прилича на терористична акция - посред нощ нахлуване с взлом“, коментира за БНР-Хоризонт д-р Теодор Славев от Института за правни инициативи. Според него подобно поведение по-скоро би раздразнило обществото, тъй като прилича на окопаване на властта на всяка цена. Теодор Славев нарече стила на правоохранителните служби "грозен и отблъскващ" и поясни, че акцията не е възможна без прокурорско разпореждане и съгласуване на най-високо политическо ниво. По думите му, предстои ескалация на напрежението.

Философът Деян Кюранов нарече удара по палатките “огромна политическа грешка". „У нас имаме фасадна демокрация и засега властта иска да запази фасадата. Но много силно се обърка с удара по палатките и насилието против протеста. Това пропуква фасадата и се вижда диктаторското лице. Не на Борисов или на Гешев, а на техните кукловоди", заяви той пред БНР-Хоризонт. Деян Кюранов прогнозира, че симпатизантите на протеста, които засега не излизат на площадите, ще го направят и мнозинството под прозорците на властта ще стане още по-голямо.

Орхан Тахир – юрист, политолог и ромски активист, живеещ в Белгия, каза за БНР-Хоризонт, че премиерът е станал заложник на коалиционните си партньори Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. “Това е резултат от тристранния натиск, оказан върху Бойко Борисов - вътрешният натиск от протестите, външният от страна на чужди посланици и политици и натискът на коалиционните партньори. “През цялото време ВМРО и НФСБ се възползваха от протестите, насочени предимно към ГЕРБ и главния прокурор, за да получат повече власт в рамките на коалицията. И го постигнаха“, добави той. Орхан Тахир каза още, че у нас вече има нова ситуация, в която няма място за предсрочни избори. Според него правителството ще изкара мандата си, но със засилена тежест на “Обединените патриоти”.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30