Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7% спад на икономиката до края на годината, според БТПП

БТПП представи годишното издание България в цифри
Снимка: bcci.bg

До края на годината ръстът на българската икономика ще се свие с около 7%, а безработицата ще достигне двуцифрено число, прогнозират от Българската търговско-промишлена палата. Според годишното издание на класацията "България в цифри" страната ни се нарежда сред най-харчещите заради коронавирусав Югоизточна Европа държави и това е една от причините икономическото възстановяване да настъпи по-бавно.

Не е оптимистична и прогнозата за пазара на труда и ръста на безработицата. Броят на хората без работа ще надхвърли 10%, смята Цветан Симеонов, председател на БТПП. По думите му, това ще се случи, “ако не успеем да стимулираме предприемачите у нас да се върнат към нормалната си дейност, въпреки сложните условия на работа в епидемична обстановка".

Според документа България подобрява позицията си по индекса "Отсъствие на корупция" - от 77-о на 71-во място, но я влошава по отношение на върховенство на правото, просперитета и условията за правене на бизнес.

Съставила Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16