Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи протестират в различни точки на света и този уикенд

Протест №3 в Мюнхен, 6 август
Снимка: @bgprotests

Сънародниците ни зад граница и през тези два почивни дни се орагнизират за протести в различни точки от света, за да поискат оставките на българското правителство и на главния прокурор. Те се обявяват и за въвеждането на електронно гласуване. Демонстрации ще се проведат в 24 града в десет страни, научи "Радио България" от българи, живеещи в чужбина. 

В Германия са организирани протести в Берлин, Кьолн, Манхайм, Мюнхен и Хамбург. 

Във Великобритания ще излязат българите в Лондон, Оксфорд и Бирмингам. Ще се протестира също така в столиците на Франция, Чехия, Норвегия и Нидерландия

В Съединените щати са предвидени демонстрации в Бостън, Ню Йорк и Чикаго, в Канада – във Ванкувър, Торонто и Монреал, в Австралия - в Сидни, Пърт, Аделаида, Мелбърн и Бризбейн, а в Нова Зеландия – в Окланд.

С протеста си миналия уикенд стотици българи, живеещи извън пределите на родината, подкрепиха сънародниците си, които вече месец излизат на площадите у нас. Зад граница се подготвят и писма, с които дипломатическите мисии да бъдат запознати с исканията на недоволните от властта, както и общ протест пред седалището на Европейската комисия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17

Над 60% от хората в България живеят с недостиг на средства за издръжка

Малко над 1450 лв. са необходими на един работещ и живеещ в едночленно семейство, и общо 2616 лв. пък трябват за месечната издръжка за тричленно семейство, какъвто е в момента моделът на повечето от домакинствата в България (двама работещи възрастни и едно..

публикувано на 23.04.24 в 14:45