Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи протестират в различни точки на света и този уикенд

Протест №3 в Мюнхен, 6 август
Снимка: @bgprotests

Сънародниците ни зад граница и през тези два почивни дни се орагнизират за протести в различни точки от света, за да поискат оставките на българското правителство и на главния прокурор. Те се обявяват и за въвеждането на електронно гласуване. Демонстрации ще се проведат в 24 града в десет страни, научи "Радио България" от българи, живеещи в чужбина. 

В Германия са организирани протести в Берлин, Кьолн, Манхайм, Мюнхен и Хамбург. 

Във Великобритания ще излязат българите в Лондон, Оксфорд и Бирмингам. Ще се протестира също така в столиците на Франция, Чехия, Норвегия и Нидерландия

В Съединените щати са предвидени демонстрации в Бостън, Ню Йорк и Чикаго, в Канада – във Ванкувър, Торонто и Монреал, в Австралия - в Сидни, Пърт, Аделаида, Мелбърн и Бризбейн, а в Нова Зеландия – в Окланд.

С протеста си миналия уикенд стотици българи, живеещи извън пределите на родината, подкрепиха сънародниците си, които вече месец излизат на площадите у нас. Зад граница се подготвят и писма, с които дипломатическите мисии да бъдат запознати с исканията на недоволните от властта, както и общ протест пред седалището на Европейската комисия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45