Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Продължават антиправителствените протести в София и страната

Блокадата на Орлов мост продължава
Снимка: БГНЕС

Протестиращите инициираха подписка с искания за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. До този момент са събрани 1400 подписа. Както всяка вечер, недоволните от управлението се събраха в района на президентството и Министерския съвет, откъдето се провежда традиционното шествие до "Орлов мост".

По-рано организаторите на протеста от „отровното трио“ заявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение и ще насърчават всички негови прояви.

Снимка: БГНЕС

В отворено писмо до медиите близо 170 учени от Българската академия на науките също призоваха за оставката на правителството. Те изразиха подкрепата си към протеста, като посочиха, че това е „единствената законна форма на обществено поведение“. Учените изразяват и недоволството си от „автократично-мутренския стил на управление в страната“ и посочват, че правителството застрашава самите устои на държавата. Те са на мнение, че некомпетентните и корупционни практики са довели България до дъното на всички обществени и статистически оценки. Академиците посочват също, че съдебната власт е подчинена на изпълнителната и прокуратурата „безсрамно и нагло изпълнява политически поръчки и охранява престъпни практики“.

Снимка: БТА

В морската столица Варна палатковият лагер продължава да е на пътното платно пред Общината, където шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището. В Плевен се организира протестно автошествие през централните улици и кварталите на града.

Снимки: БГНЕС, БТА

Още от категорията

21 са починалите с установен Covid за денонощието

624 са новите случаи на Covid-19 в страната за последните 24 часа, което е с 473 случая повече спрямо ден по-рано. Над 2/3-ти от новозаразените не са имунизирани. Положителни са 6,9 % от направените 9039 теста, сочи порталът coronavirus.bg...

публикувано на 10.05.22 в 09:42

Превозвачите излизат на протест

Превозвачите излизат на протест на 10 май в няколко града на страната, след като срещата им с премиера Кирил Петков завърши без резултат. Сред исканията на превозвачите са намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и..

публикувано на 10.05.22 в 05:05

Шествие в подкрепа на Украйна се провежда в София

В София се провежда протест срещу руската агресия в Украйна. Участниците се събраха около 18,30 часа пред сградата на президентството. Оттам те поеха по столичния булевард "Цар Освободител", след което преминаха по улиците "Георги С. Раковски", "Граф..

публикувано на 09.05.22 в 19:59