Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Продължават антиправителствените протести в София и страната

Блокадата на Орлов мост продължава
Снимка: БГНЕС

Протестиращите инициираха подписка с искания за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. До този момент са събрани 1400 подписа. Както всяка вечер, недоволните от управлението се събраха в района на президентството и Министерския съвет, откъдето се провежда традиционното шествие до "Орлов мост".

По-рано организаторите на протеста от „отровното трио“ заявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение и ще насърчават всички негови прояви.

Снимка: БГНЕС

В отворено писмо до медиите близо 170 учени от Българската академия на науките също призоваха за оставката на правителството. Те изразиха подкрепата си към протеста, като посочиха, че това е „единствената законна форма на обществено поведение“. Учените изразяват и недоволството си от „автократично-мутренския стил на управление в страната“ и посочват, че правителството застрашава самите устои на държавата. Те са на мнение, че некомпетентните и корупционни практики са довели България до дъното на всички обществени и статистически оценки. Академиците посочват също, че съдебната власт е подчинена на изпълнителната и прокуратурата „безсрамно и нагло изпълнява политически поръчки и охранява престъпни практики“.

Снимка: БТА

В морската столица Варна палатковият лагер продължава да е на пътното платно пред Общината, където шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището. В Плевен се организира протестно автошествие през централните улици и кварталите на града.

Снимки: БГНЕС, БТА

Още от категорията

Шествия в подкрепа на семейството и традиционните християнски ценности часове преди София Прайд

В София се проведоха две инициативи в подкрепа на семейството – Марш на традиционното християнско семейство и “Да съхраним националните традиционни ценности” . Идеята на инициаторите е да изтъкнат, че в основата на едно здраво общество са..

публикувано на 18.06.22 в 18:11

Земеделският министър е на посещение в Добричка област

Министърът на земеделието и храните Иван Иванов посети област Добрич за празниците, посветени на жътвата в житницата на България. Визитата му днес, 18 юни, започна с посещение в село Ловчанци за Четвъртия регионален фолклорен преглед „Добруджа –..

обновено на 18.06.22 в 16:07
Паисиеви дни в Самоков

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри Паисиевите дни в Самоков

В Самоков   започнаха Паисиевите дни, посветени на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“. При откриването вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че „История славянобългарска“ е..

публикувано на 18.06.22 в 15:49