Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават антиправителствените протести в София и страната

Блокадата на Орлов мост продължава
Снимка: БГНЕС

Протестиращите инициираха подписка с искания за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. До този момент са събрани 1400 подписа. Както всяка вечер, недоволните от управлението се събраха в района на президентството и Министерския съвет, откъдето се провежда традиционното шествие до "Орлов мост".

По-рано организаторите на протеста от „отровното трио“ заявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение и ще насърчават всички негови прояви.

Снимка: БГНЕС

В отворено писмо до медиите близо 170 учени от Българската академия на науките също призоваха за оставката на правителството. Те изразиха подкрепата си към протеста, като посочиха, че това е „единствената законна форма на обществено поведение“. Учените изразяват и недоволството си от „автократично-мутренския стил на управление в страната“ и посочват, че правителството застрашава самите устои на държавата. Те са на мнение, че некомпетентните и корупционни практики са довели България до дъното на всички обществени и статистически оценки. Академиците посочват също, че съдебната власт е подчинена на изпълнителната и прокуратурата „безсрамно и нагло изпълнява политически поръчки и охранява престъпни практики“.

Снимка: БТА

В морската столица Варна палатковият лагер продължава да е на пътното платно пред Общината, където шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището. В Плевен се организира протестно автошествие през централните улици и кварталите на града.

Снимки: БГНЕС, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25
Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00