Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски ...

Събития с балкански адрес, 10-14 август 2020 г.

Зоран Заев с мандат за съставяне на правителството на Северна Македония

Снимка: БГНЕС

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев получи от президента Стево Пендаровски мандат за съставяне на правителство на Северна Македония. Управлението на страната ще продължи по правилния път - към ЕС, развитие на концепцията „едно общество за всички”, освободено от национализъм и етнически предразсъдъци, увери Заев. Целта е просперитет и дългосрочна стабилност. Приоритет на новия кабинет ще бъдат икономиката, борбата с престъпността и корупцията, съобщава БНТ.
Зоран Заев беше премиер от май 2017 до януари 2020 г., когато бе съставен служебен кабинет. Партията му спечели предсрочните парламентарни избори през юли и е най-голямата политическа сила в парламента. Като премиер Зоран Заев извади страната си от международната изолация и възстанови демокрацията след 10-годишното авторитарно управление на Никола Груевски. Той подписа Договора за добросъседство с България през 2017 г. и Преспанското споразумение за името Северна Македония с Гърция през 2018 г., отваряйки пътя на страната към НАТО и ЕС.


Франция призова за по-интензивен диалог и решаване на споровете между Гърция и Турция

Снимка: АП/БТА

Президентът Еманюел Макрон призова за спиране на проучванията за петрол и газ от страна на Турция във водите, обект на напрежение и териториални спорове с Гърция, и по-интензивен диалог между двете държави за разрешаване на проблема, предаде Анадолската агенция, цитирана от агенция БГНЕС. Франция заяви, че през следващите дни временно ще увеличи военното си присъствие в източното Средиземноморие в сътрудничество с партньорите си от ЕС. Това решение е взето след като президентът Еманюел Макрон и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обсъдиха ситуацията в региона.


Сърбия избра връзките с Китай за развитие на икономиката и телекомуникациите си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки стремежа си към членство в Европейския съюз, Сърбия направи голям завой към главния икономически и геополитически съперник на САЩ и ЕС – Китай, за да поиска от него помощ за развитието на сръбската инфраструктура, енергетика и технологии и да купи от Китай въоръжение. За това съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Китай е предоставил милиарди евро в изгодни кредити за проекти в инфраструктурата и енергетиката на балканската държава. Той преследва и плана си за "дигитален път на коприната", в който Сърбия ще бъде ключов елемент в Европа.


Румъния отваря училищата през септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Училищата в Румъния ще бъдат отворени отново на 14 септември при строги хигиенни правила, докато страната продължава да се бори със скок в броя на случаите на коронавирус. Това заяви румънският премиер Лудовик Орбан, цитиран от агенция БГНЕС. Учениците, учителите и други служители на училищата ще трябва да носят маски. Трябва да бъдат осигурени и дезинфектанти, предаде агенция БГНЕС.
Румъния затвори училищата през март, за да предотврати разпространението на Covid-19, и те не отвориха врати до края на учебната година. Броят на установените със заразата в Румъния скоро ще достигне 67 хиляди, малко под 2900 са починалите с коронавирус, а над 32 хиляди са активните случаи, показва справка на "Радио България".


Гърция, Турция и Хърватия с номинации за най-добра туристическа дестинация

Три балкански държави – Гърция, Турция и Хърватия, са сред номинираните за престижната награда за най-добра туристическа дестинация в света за 2020 г. на британските издания The Times, The Sunday Times и The Sun. Отличието се връчва за осми път, като балканските страни се конкурират с Франция, САЩ, Обединените арабски емирства /Дубай/, Италия, Испания, Португалия и Тайланд. Читателите на трите британски издания ще определят победителя, като гласуват до края на октомври. Наградата ще бъде връчена през ноември, съобщава bgtourism.bg.

Съставила: Миглена Иванова

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17