Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски ...

Събития с балкански адрес, 10-14 август 2020 г.

Зоран Заев с мандат за съставяне на правителството на Северна Македония

Снимка: БГНЕС

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев получи от президента Стево Пендаровски мандат за съставяне на правителство на Северна Македония. Управлението на страната ще продължи по правилния път - към ЕС, развитие на концепцията „едно общество за всички”, освободено от национализъм и етнически предразсъдъци, увери Заев. Целта е просперитет и дългосрочна стабилност. Приоритет на новия кабинет ще бъдат икономиката, борбата с престъпността и корупцията, съобщава БНТ.
Зоран Заев беше премиер от май 2017 до януари 2020 г., когато бе съставен служебен кабинет. Партията му спечели предсрочните парламентарни избори през юли и е най-голямата политическа сила в парламента. Като премиер Зоран Заев извади страната си от международната изолация и възстанови демокрацията след 10-годишното авторитарно управление на Никола Груевски. Той подписа Договора за добросъседство с България през 2017 г. и Преспанското споразумение за името Северна Македония с Гърция през 2018 г., отваряйки пътя на страната към НАТО и ЕС.


Франция призова за по-интензивен диалог и решаване на споровете между Гърция и Турция

Снимка: АП/БТА

Президентът Еманюел Макрон призова за спиране на проучванията за петрол и газ от страна на Турция във водите, обект на напрежение и териториални спорове с Гърция, и по-интензивен диалог между двете държави за разрешаване на проблема, предаде Анадолската агенция, цитирана от агенция БГНЕС. Франция заяви, че през следващите дни временно ще увеличи военното си присъствие в източното Средиземноморие в сътрудничество с партньорите си от ЕС. Това решение е взето след като президентът Еманюел Макрон и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обсъдиха ситуацията в региона.


Сърбия избра връзките с Китай за развитие на икономиката и телекомуникациите си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки стремежа си към членство в Европейския съюз, Сърбия направи голям завой към главния икономически и геополитически съперник на САЩ и ЕС – Китай, за да поиска от него помощ за развитието на сръбската инфраструктура, енергетика и технологии и да купи от Китай въоръжение. За това съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Китай е предоставил милиарди евро в изгодни кредити за проекти в инфраструктурата и енергетиката на балканската държава. Той преследва и плана си за "дигитален път на коприната", в който Сърбия ще бъде ключов елемент в Европа.


Румъния отваря училищата през септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Училищата в Румъния ще бъдат отворени отново на 14 септември при строги хигиенни правила, докато страната продължава да се бори със скок в броя на случаите на коронавирус. Това заяви румънският премиер Лудовик Орбан, цитиран от агенция БГНЕС. Учениците, учителите и други служители на училищата ще трябва да носят маски. Трябва да бъдат осигурени и дезинфектанти, предаде агенция БГНЕС.
Румъния затвори училищата през март, за да предотврати разпространението на Covid-19, и те не отвориха врати до края на учебната година. Броят на установените със заразата в Румъния скоро ще достигне 67 хиляди, малко под 2900 са починалите с коронавирус, а над 32 хиляди са активните случаи, показва справка на "Радио България".


Гърция, Турция и Хърватия с номинации за най-добра туристическа дестинация

Три балкански държави – Гърция, Турция и Хърватия, са сред номинираните за престижната награда за най-добра туристическа дестинация в света за 2020 г. на британските издания The Times, The Sunday Times и The Sun. Отличието се връчва за осми път, като балканските страни се конкурират с Франция, САЩ, Обединените арабски емирства /Дубай/, Италия, Испания, Португалия и Тайланд. Читателите на трите британски издания ще определят победителя, като гласуват до края на октомври. Наградата ще бъде връчена през ноември, съобщава bgtourism.bg.

Съставила: Миглена Иванова

Още от категорията

Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52