Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в чужбина продължават с протестите, въпреки заявката на премиера за „рестарт на държавата“

Снимка: Facebook/Rosi Mihova

Политическият шах продължава, става все по-интересно – това е  един от първите коментари, на които попаднахме в социалните мрежи, след изявлението на премиера Бойко Борисов. В него той заяви, че повече от месец, протестиращите не са успели да конкретизират своите искания отвъд оставките, а протестът не е успял да роди своите автентични водачи. „Тези образовани млади хора, участващи в протеста, не показват какво ще правят след това. И най-важното – как ще го постигнат и с кого?“ Време е за отговорност и рестарт на политическия модел в България, каза премиерът и предложи свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията на страната.

Реакция на българи в чужбина

Българите в Австрия са много активни в протестните си действия срещу системата в България и с настояване за въвеждане на електронно гласуване. Удовлетворяват ли ги решенията на премиера и ще има ли промяна в нагласите там?


“Целта на протеста беше оставката на главния прокурор Иван Гешев и на правителството на Бойко Борисов – коментира Мариана де Мео, наша сънародничка в Австрия. – Предложенията, които направи премиерът - това отново е едно отлагане и една лъжа и не знам кой би могъл да бъде сигурен, че наистина ще се осъществят. Така както той в момента раздава милиони, за да си купува гласове, по същия начин ми звучат и тези обещания.”



Според Мариана де Мео най-голямата опасност за правителството е въвеждането на електронното гласуване, затова и то не се нарежда сред днешните предложения на Бойко Борисов. “Хората в чужбина никога няма да гласуват за тези, които в момента са в правителството”, убедена е тя. “Това е най-голямата заплаха за тях, затова и електронното гласуване ще бъде отлагано и отлагано доколкото е възможно повече”, добавя българката.

Мариана де Мео смята, че българите в чужбина ще продължат да протестират. Сънародниците ни в Австрия например в неделя отново ще излязат, за да повторят акцията със затварянето на очи пред германското посолство у нас. “Ще направим този хубав символ със завързаните очи и по този начин ще отправим едно мълчаливо протестно послание и ще попитаме слепи ли са институциите в Европейския съюз и Европейската народна партия за случващото се в България”, каза още тя.


“Предложенията на Бойко Борисов не ни удовлетворяват, защото не става дума нито за неговата оставка, нито за тази на главния прокурор”, коментира и Димитър Моллов от австрийската столица. По думите му, много неща липсват и едно от тях е намерението за въвеждане на електронно гласуване, тъй като българите в чужбина са 1/3 от всички избиратели и могат да обърнат всеки вот.



“Бойко Борисов няма никакъв морал и достойнство, за да поверим на него нещата, които самият той предлага – каза още сънародникът ни
. - Премиерът иска да тупа топката, за да може до изборите през март да остане на власт и отново да манипулира вота. Но с тези кукли, с които в момента се ръководи нашата държава, както и с тази мафия нищо не може да се направи. Просто трябва да се махнат и тогава да се свиква ВНС - те да нямат пръст и да не са на власт, за да може промените да бъдат реални.”

А това е позицията на Алена Велчева, един от организаторите на протестите в Прага, изразена пред Радио България:

„Българите, които организирахме и проведохме пет поредни протеста в Прага в подкрепа на справедливите искания на сънародниците си в Родината - майка, сме категорични, че след направеното изявление на Бойко Борисов, оставаме верни на смисъла и началните искания на масовите протести! Ние сме категорично против потенциален конформизъм в угода на крайно закъснелия отговор на управляващите, в стремежа им  към елементарна политическа мимикрия, която не може да ни заблуди! Към този момент, обективно регистрираме единодушие в отхвърлянето на опитите на българската олигархична върхушка да превземе протестите, да си ги присвои, и да обяви резултатите им за своя победа! Заедно, всички българи, в България и чужбина, няма да го позволим! Ще се борим, за да защитим нашето младо и прекрасно гражданско общество, за реална демокрация, достоен живот и бъдеще на България!“​

Снимки: Facebook/Rosi Mihova



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43