Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в чужбина продължават с протестите, въпреки заявката на премиера за „рестарт на държавата“

Снимка: Facebook/Rosi Mihova

Политическият шах продължава, става все по-интересно – това е  един от първите коментари, на които попаднахме в социалните мрежи, след изявлението на премиера Бойко Борисов. В него той заяви, че повече от месец, протестиращите не са успели да конкретизират своите искания отвъд оставките, а протестът не е успял да роди своите автентични водачи. „Тези образовани млади хора, участващи в протеста, не показват какво ще правят след това. И най-важното – как ще го постигнат и с кого?“ Време е за отговорност и рестарт на политическия модел в България, каза премиерът и предложи свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията на страната.

Реакция на българи в чужбина

Българите в Австрия са много активни в протестните си действия срещу системата в България и с настояване за въвеждане на електронно гласуване. Удовлетворяват ли ги решенията на премиера и ще има ли промяна в нагласите там?


“Целта на протеста беше оставката на главния прокурор Иван Гешев и на правителството на Бойко Борисов – коментира Мариана де Мео, наша сънародничка в Австрия. – Предложенията, които направи премиерът - това отново е едно отлагане и една лъжа и не знам кой би могъл да бъде сигурен, че наистина ще се осъществят. Така както той в момента раздава милиони, за да си купува гласове, по същия начин ми звучат и тези обещания.”



Според Мариана де Мео най-голямата опасност за правителството е въвеждането на електронното гласуване, затова и то не се нарежда сред днешните предложения на Бойко Борисов. “Хората в чужбина никога няма да гласуват за тези, които в момента са в правителството”, убедена е тя. “Това е най-голямата заплаха за тях, затова и електронното гласуване ще бъде отлагано и отлагано доколкото е възможно повече”, добавя българката.

Мариана де Мео смята, че българите в чужбина ще продължат да протестират. Сънародниците ни в Австрия например в неделя отново ще излязат, за да повторят акцията със затварянето на очи пред германското посолство у нас. “Ще направим този хубав символ със завързаните очи и по този начин ще отправим едно мълчаливо протестно послание и ще попитаме слепи ли са институциите в Европейския съюз и Европейската народна партия за случващото се в България”, каза още тя.


“Предложенията на Бойко Борисов не ни удовлетворяват, защото не става дума нито за неговата оставка, нито за тази на главния прокурор”, коментира и Димитър Моллов от австрийската столица. По думите му, много неща липсват и едно от тях е намерението за въвеждане на електронно гласуване, тъй като българите в чужбина са 1/3 от всички избиратели и могат да обърнат всеки вот.



“Бойко Борисов няма никакъв морал и достойнство, за да поверим на него нещата, които самият той предлага – каза още сънародникът ни
. - Премиерът иска да тупа топката, за да може до изборите през март да остане на власт и отново да манипулира вота. Но с тези кукли, с които в момента се ръководи нашата държава, както и с тази мафия нищо не може да се направи. Просто трябва да се махнат и тогава да се свиква ВНС - те да нямат пръст и да не са на власт, за да може промените да бъдат реални.”

А това е позицията на Алена Велчева, един от организаторите на протестите в Прага, изразена пред Радио България:

„Българите, които организирахме и проведохме пет поредни протеста в Прага в подкрепа на справедливите искания на сънародниците си в Родината - майка, сме категорични, че след направеното изявление на Бойко Борисов, оставаме верни на смисъла и началните искания на масовите протести! Ние сме категорично против потенциален конформизъм в угода на крайно закъснелия отговор на управляващите, в стремежа им  към елементарна политическа мимикрия, която не може да ни заблуди! Към този момент, обективно регистрираме единодушие в отхвърлянето на опитите на българската олигархична върхушка да превземе протестите, да си ги присвои, и да обяви резултатите им за своя победа! Заедно, всички българи, в България и чужбина, няма да го позволим! Ще се борим, за да защитим нашето младо и прекрасно гражданско общество, за реална демокрация, достоен живот и бъдеще на България!“​

Снимки: Facebook/Rosi Mihova



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10