Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 160

Снимка: Reuters

Сърбия въвежда PСR тест за българите
Влизащите в Cърбия грaждaни от Бългaрия, Хървaтия, Ceвeрнa Мaкeдoния и Румъния трябвa дa имaт oтрицaтeлeн PСR тecт, нaпрaвeн нe пo-къcнo oт 48 чaca, съобщи Нова тв. Мярката влизa в cилa oт 15 aвгуcт и нe ce oтнacя зa cръбcкитe грaждaни, пътуващи oт тeзи cтрaни.

Интензивен трафик на българо-румънската граница
На граничните пунктове “Кайнарджа” и “Крушари” временно беше преустановено преминаването на хора и коли заради струпването на товарни автомобили, съобщи “Гранична полиция”. Тежкотоварните возила бяха пренасочвани към ГКПП “Русе” и ГКПП “Видин”. Българските граждани влизат на територията на Румъния без да им се налага карантина.

176 положителни проби за Covid-19
Новите случаи представляват 3% от направените 5877 PCR теста през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени има в Благоевград – 35, в София град – 30 и във Варна - 14. Двама души са починали при общо 484, излекувани са 422, а в болница се намират 824 пациенти, от които 63 в интензивни отделения. До момента 14 069 души са се заразили с коронавирус. Активните случаи са 4684.

11 станаха заразените спешни медици в Пазарджик
Бройката им нарасна, след като бяха направени PCR тестове на целия екип на Центъра за спешна медицинска помощ в града. “Няма опасност Падарджик да остане без линейки и Спешната помощ остава на денонощен режим”, категоричен е директорът Борис Манев. Вече е създадена организация за командироването на лекари от деветте спешни центъра в областта. Междувременно директорът на Многопрофилната болница в Пазарджик д-р Красимир Темнилов отхвърли обвиненията, че медици заразяват с Covid-19 пациенти на здравното заведение, информира кореспондентът на БНР в града Невена Петрова.

Здравният министър: Covid ситуацията е под контрол
"Всички възникнали огнища на коронавирус са сканирани и лечебните заведения могат да се справят с тази ситуация”, заяви Костадин Ангелов. Според него няма опасност болниците да останат без легла, предпазни средства и дезинфектанти. Здравният министър призова българите да бъдат максимално отговорни и към себе си, и към близките си - особено по-възрастните с хронични заболявания. “Ако имат близки медици, нека да мислят и за тях", каза още Костадин Ангелов.

Имунитетът за коронавирус трае поне няколко месеца
“Голяма част от преболедувалите или от безсимптомните носители на Covid-19 изграждат антитела”, каза за БНР доц. Снежина Михайлова, имунолог в Александровска болница. В момента по света се разработват над 140 ваксини и 30 се намират в етап на клинични проучвания, а това означава, че се залага именно на имунния отговор, подчерта лекарката. Според нея ако не е имало имунен отговор към вируса и съответно имунитет, нямало е да се стигне до разработването на ваксина. “На този етап могат да се правят индиректни изводи, че имунитетът трае поне няколко месеца”, каза още Снежина Михайлова и предположи, че той би трябвало да продължава много повече, както е при другите инфекции.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова и Екип "Новини"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 3 април 2024 г.

В „България днес“ на 3 април отбелязваме 165 години от първата учебна година в Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“. Как се преподават и учат знания във време на война и как България..

публикувано на 03.04.24 в 19:00

България днес - 2 април 2024 г.

В „България днес“ на 2 април отскачаме до Съединените американски щати, където българското училище „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния навърши 10 години от създаването си. Разговаряме с неговите основателки София и Ирина Кушлеви. Срещаме ви и с Елена..

публикувано на 02.04.24 в 19:00

България днес – 1 април 2024 г.

Интересно нещо са началата! Днес ще сложим такова на месец април, при това с шега, усмивка и малко тъга, за да усетим вкуса на живота. Ще поразсъждаваме за Международния ден на смеха, ще се усмихнем на..

публикувано на 01.04.24 в 19:00