Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Въздигане на хляба” в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

В средата на месец август – 15 август е Успение на Пресвета Богородица” и Кюстендил отбелязва „Панагия - въздигане на хляба”. Този своеобразен празник е свързан с духовната култура на православното население от кюстендилския край.



„Панагия” е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. Панагията е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времена и различните култури - съхранена от дедите ни и донесена до наше време. Панагия са медалъоните с богородични изображения, които йерарсите носят, на Панагия са наречени църкви, крепостни стени, дори градове.



На празника „Панагия - въздигане на хляба” се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всяка от които носи името Панагия. Изложбата е „Панагия”; питите, изразяват „Панагия”; музиката е за „Панагия”, обредът е посветен на „Панагия”.

На 15 август се прави иконографска изложба, съпроводена с изложение на обредни хлябове.


По материал на kustendil.com
Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37