Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Въздигане на хляба” в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

В средата на месец август – 15 август е Успение на Пресвета Богородица” и Кюстендил отбелязва „Панагия - въздигане на хляба”. Този своеобразен празник е свързан с духовната култура на православното население от кюстендилския край.



„Панагия” е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. Панагията е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времена и различните култури - съхранена от дедите ни и донесена до наше време. Панагия са медалъоните с богородични изображения, които йерарсите носят, на Панагия са наречени църкви, крепостни стени, дори градове.



На празника „Панагия - въздигане на хляба” се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всяка от които носи името Панагия. Изложбата е „Панагия”; питите, изразяват „Панагия”; музиката е за „Панагия”, обредът е посветен на „Панагия”.

На 15 август се прави иконографска изложба, съпроводена с изложение на обредни хлябове.


По материал на kustendil.com
Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45