Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Овчаров откри мавзолей ротонда на Перперикон

Снимка: gov.bg

Мавзолей ротонда на епископите, датиращ от VI век. Това е последното откритие на екипа на проф. Николай Овчаров в скалния град Перперикон.

“Надявахме се да попаднем на богатата резиденция на епископите на целите Родопи, чийто център през VI век е бил именно на Перперикон", разказва археологът. Според предположенията му тя е трябвало да отстои на около 50 м западно от най-голямата църква през ранното християнство в Родопите, разкрита от същия екип преди пет години. Николай Овчаров припомня, че дългият почти 40 м храм е украсен с монументални колонади и каменна пластика.

Археологическият екип е попаднал на сграда, имаща “само няколко аналогии в късната Римска империя". Планът на монументалната постройка представлява идеална окръжност с диаметър 7,50 м. Подобни ротонди са били проектирани още в античността, но може би най-известната е Пантеонът в Рим. С приемането на християнството с такава форма се строят предимно мавзолеи на известни личности. Предполага се, че ротондата на Перперикон е изпълнявала тези функции.

Разкопките на Перперикон ще продължат още месец и след приключването им се очакват нови и интересни резултати, допълва проф. Николай Овчаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56
„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15