Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два паралелни протеста в 41-ия ден на гражданското недоволство в София

Снимка: БГНЕС

Във вечерта на 41-ия ден на протести отново се очакват акции с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев в различни градове на страната.

В центъра на столицата се събират участниците за традиционния вечерен протест „Да защитим демокрацията“. Протестни автошествия се провеждат в гр. Стара Загора и Габрово.

Протест и на граждани в защита на майките и жените от агресия е обявен за 21 часа тази вечер в района на кръстовището на Румънското посолство в столицата. Инициативата е факт, след като снощи се стигна до напрежение между шофьори и участници в антиправителствените протести в София. Случилото се „минава границите на мирен протест”, каза кметът Йорданка Фандъкова и призова отново организаторите на антиправителствения протест в столицата да спазват Закона за събранията и митингите и да подават уведомления към общината: „Тогава и общината, и полицията ще знаят маршрутите и ще могат да реагират адекватно, така че да не се стига до хаос и още повече - до агресия между гражданите.“

Адрианополският епископ Евлогий: „Нашето общество е разделено не от 40 дни, а повече от 40 години"

Епископ Евлогий

Така игуменът на Рилския манастир коментира ситуацията в страната в интервю за БНР. „Народът е доста смутен, объркан. Тук е голяма ролята и мястото на българската интелигенция. Елитът на нацията, колкото и да е малък, трябва да застане на своето място и да ни обедини. Само хора с чисто минало и настояще. Тези хора обикновено са по-скромни, не се афишират и не се бутат напред“, посочи епископът. 

„Пътят, по който върви България, е пагубен”, алармираха учени от БАН

252-ма български учени от различни сфери на науката се присъединиха към подписка, с която настояват за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, а така също за предсрочни избори с машинно гласуване. „Пътят, по който върви България, е пагубен. Рушат се институции, науката и културата“, смятат учените. „Ние сме против това правителство, против всякакви опити да се представят нови конституции, които са полуграмотно скалъпени в последния момент с единствената цел оставане на власт, за да се довършат разни нечисти сделки“, заяви на брифинг инициаторът на подписката проф. Лъчезар Аврамов, бивш председател на Института по електроника на БАН, цитиран от БНТ. Повече подробности - ТУК.

Да подкрепим протестиращите срещу онези, които искат да ги използват, призова Николай Младенов

„Това снощи не е изход от кризата, а черна дупка, от която няма излизане за нас като общество! Кой иска това?“, написа в профила си във Фейсбук бившият външен министър и настоящ спецкоординатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов, цитиран от БНТ. Постът му е по повод напрежението в София понеделник вечерта, когато протестиращи потрошиха стъклата на автомобил на жена с две деца, опитала се да премине през блокирано от протеста кръстовище. „България, през каквито и проблеми да е минавала, винаги е била пример за толерантност и разумни решения. Били сме пример за разум на Балканите, за това, че знаем кога да спрем в противопоставянето. Точно затова българската демокрация се гради върху съгласие и диалог, не върху конфронтация и сблъсъци.... Спрете и се замислете какво се случва с протеста на младите хора. Те не излязоха на улицата, за да издигат ковчези и бесилки. Те не излязоха на площадите, за да може някой да напада жени с деца! Те излязоха свободни и поискаха модерна и демократична България с нулева корупция. И ние трябва да ги подкрепим. Да ги подкрепим и срещу онези, които искат да използват техните искания, за да превърнат България в това от снощи.“

В интервю за БНР тази сутрин Арман Бабикян, един от инициаторите на протестите, намекна, че е възможно в кризисната ситуация Младенов да е човекът, който може да замени на поста премиера Бойко Борисов с негово съгласие.

Блокада на ЦИК преди обед

Протестиращи блокираха входа на ЦИК

В унисон с тактиката на недоволните от управлението на държавата внезапно да блокират институции и министерства, протестиращи и представители на движение „БОЕЦ” окупираха ЦИК. Те обявиха, че искат да присъстват на заседанието на комисията, което започна в 10 часа, но не бяха допуснати - съобщи репортерът на БНР Еленица Маринова. Пред сградата на ул. „Дондуков" беше и бившият омбудсман Мая Манолова.

Снимки: БТА, БГНЕС, БНР, un.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

Правителството определи авиопревозвачите за полети до Китай

Правителството назначи три български авиокомпании за превозвачи по международните въздушни линии между България и Китай. Авиокомпания "Компас Карго Еърлайнс" ще осъществява редовни товарни полети по линиите София-Шанхай-София, София-Джънджоу-София и..

публикувано на 27.03.24 в 16:41