Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците ни зад граница призовават ЕС да се произнесе за ситуацията в България

| обновено на 19.08.20 в 13:02
Снимка: Меланж Булгарен

Протестиращите в чужбина българи ще връчат петиция на представител на Европейската комисия в Австрия, с която ще дадат картина на събитията, породили масовите демонстрации в цялата страна, и ще настоят за официална позиция на институцията, съобщиха за Радио България сънародници в Австрия.

Сънародниците ни призовават Европейският съюз да се произнесе за липсата на съдебна реформа у нас, за съмненията за срастване на съдебната с изпълнителната власт, за съмненията за злоупотреби със средства от еврофондовете, за ограничената медийна свобода, за провала на правителствата на Бойко Борисов в борбата с корупцията. Подписалите петицията задават и въпроса защо се подкрепя кабинет, позволяващ всичко това.



Един кръг от олигарси ефикасно създаде паралелна държава, която упражнява властта чрез бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и апаратурата за сигурност. Българската мафия произхожда от Държавна сигурност и се възползва от безсилието на съдебния надзор на ЕС, успявайки да разшири обхвата си, използвайки известната от комунистическо време тактика на заплахи и компромати”, се казва в петицията на българите зад граница, подкрепящи протестите в България.

В нея те изтъкват липсата на свобода на медиите и състоянието на правосъдната система като най-големите проблеми пред страната ни. “Появяват се все повече сведения за това, че съдебната система е инструмент за заплахи, изнудвания и държавни превземания”, подчертават сънародниците ни в документа.



Според изразяващите гражданската си позиция българи Европейската комисия, която трябва да действа като гарант на договорите на ЕС, умишлено си затваря очите за случващото се у нас, “макар и да е очевидно, че европейските фондове са жизнената сила на мафията”. Българите зад граница казват още, че превземането на държавата е станало възможно само чрез лесното и безконтролно използване на средства от ЕС.

Петицията ще бъде в връчена в 
16 часа днес следобед във Виена, информира Блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен.

Събитието ще бъде придружено от символична акция със завързване на очите в знак на несъгласие с мълчанието на европейските институции.

Снимки: Меланж Булгарен - Блогът на българите в Австрия



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05