Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сънародниците ни зад граница призовават ЕС да се произнесе за ситуацията в България

| обновено на 19.08.20 в 13:02
Снимка: Меланж Булгарен

Протестиращите в чужбина българи ще връчат петиция на представител на Европейската комисия в Австрия, с която ще дадат картина на събитията, породили масовите демонстрации в цялата страна, и ще настоят за официална позиция на институцията, съобщиха за Радио България сънародници в Австрия.

Сънародниците ни призовават Европейският съюз да се произнесе за липсата на съдебна реформа у нас, за съмненията за срастване на съдебната с изпълнителната власт, за съмненията за злоупотреби със средства от еврофондовете, за ограничената медийна свобода, за провала на правителствата на Бойко Борисов в борбата с корупцията. Подписалите петицията задават и въпроса защо се подкрепя кабинет, позволяващ всичко това.Един кръг от олигарси ефикасно създаде паралелна държава, която упражнява властта чрез бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и апаратурата за сигурност. Българската мафия произхожда от Държавна сигурност и се възползва от безсилието на съдебния надзор на ЕС, успявайки да разшири обхвата си, използвайки известната от комунистическо време тактика на заплахи и компромати”, се казва в петицията на българите зад граница, подкрепящи протестите в България.

В нея те изтъкват липсата на свобода на медиите и състоянието на правосъдната система като най-големите проблеми пред страната ни. “Появяват се все повече сведения за това, че съдебната система е инструмент за заплахи, изнудвания и държавни превземания”, подчертават сънародниците ни в документа.Според изразяващите гражданската си позиция българи Европейската комисия, която трябва да действа като гарант на договорите на ЕС, умишлено си затваря очите за случващото се у нас, “макар и да е очевидно, че европейските фондове са жизнената сила на мафията”. Българите зад граница казват още, че превземането на държавата е станало възможно само чрез лесното и безконтролно използване на средства от ЕС.

Петицията ще бъде в връчена в 
16 часа днес следобед във Виена, информира Блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен.

Събитието ще бъде придружено от символична акция със завързване на очите в знак на несъгласие с мълчанието на европейските институции.

Снимки: Меланж Булгарен - Блогът на българите в Австрия

Още от категорията

Над един милион българи ползват Facebook

Как за една пета от секундата твоята информация може да стане достъпна до всички точки по света? Как за броени минути можеш да събереш милиони съмишленици за твоята кауза? Чрез социалната мрежа Facebook. Популярността на виртуалната мрежа стигна до там, че..

публикувано на 05.05.10 в 10:06
Тържествата по случай Деня на Европа в София започват още днес /5 май/ с изложбата „50 години Европарламент”, разказваща историята на тази европейска институция.

България ще отбележи Деня на Европа с богата програма и атракции в цялата страна

България ще отбележи Деня на Европа – 9 май с богата четиридневна програма и атракции в столицата и страната. Тържествата са организирани от Представителството на ЕК и Информационното бюро на ЕП в София. Решението да се чества 9 май като празник на Европа е..

публикувано на 05.05.10 в 09:42
Премахването на корупцията и намаляването на бюрокрацията, по-доброто здравно обслужване, както и повишаването на пенсиите и заплатите са сред основните проблеми, предизвикващи недоволство сред българите, показват социологическите изследвания, заяви Мира Радева, директор на MBMD.

Мнозинството от българите се обявяват категорично за реформи в държавата

Едва 17 на сто от българите са оптимистично настроени за положението в страната през предстоящите месеци. Два пъти повече са тези, които смятат, че нещата ще се влошат, а 45 процента очакват, че ситуацията няма да се промени. Като основен проблем, пред..

публикувано на 05.05.10 в 09:06